Wzrost produkcji soku pomarańczowego w Brazylii
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozuje, że w sezonie 2015/16 (lipiec-październik) produkcja mrożonego koncentratu soku pomarańczowego (65 ‘Brix) w Brazylii wyniesie 1,092 mln ton i będzie o 12 proc. wyższa niż w sezonie 2014/15. Wzrostowi produkcji będą sprzyjały wyższe zbiory pomarańczy.
Krajowe spożycie soku w sezonie 2015/16 nie ulegnie zmianie wobec poprzedniego i wyniesie ok. 35 tys. ton. Stagnacja w spożyciu jest wynikiem spowolnienia brazylijskiej gospodarki. Eksport soku wyniesie prawdopodobnie ok. 1,04 mln ton i będzie o 2 proc. niższy niż w sezonie 2014/15 z powodu spodziewanego spadku eksportu do USA.
Największymi odbiorcami brazylijskiego koncentratu pomarańczowego pozostaną Belgia, Holandia i USA. Zapasy soku na koniec sezonu 2015/16 wzrosną o 10 proc. do 195 tys. ton.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
USA: gwałtowny wzrost notowań mrożonego soku pomarańczowego
czytaj dalej
Brazylijski rynek pomarańczy
czytaj dalej
Chiński rynek cytrusów
czytaj dalej
Unijny rynek pomarańczy w sezonie 2014/2015
czytaj dalej