Hiszpania: coraz większa produkcja kaki
Jak podaje Hiszpańskie Stowarzyszenie Producentów Kaki pierwsze prognozy dotyczące produkcji kaki w nadchodzącej kampanii są bardzo optymistyczne. Zbiory owoców mają wynieść ponad 400 tys. ton (dokładnie 407 tys. ton). Szacunek ten oparty jest na danych firmy ubezpieczeniowej Agroseguro. Zgodnie z nimi w kampanii 2017/18 ubezpieczonych zostało 329 tys. ton upraw, biorąc jednak pod uwagę, że producent zazwyczaj gwarantuje o 15 proc. mniej całkowitych zbiorów, wielkość ta wzrośnie o kolejne 49 tys. ton. Poza tym, producenci z regionu Huelva szacują zbiory na poziomie około 7 tys. ton a udaje się im wyprodukować znacznie więcej - w ubiegłym sezonie 35 tys. ton.
Wysoka produkcja owoców nie jest jednak do końca korzystna dla producentów owoców. Ceny kaki spadają. W ubiegłym sezonie kaki było tańsze o 10 -12 eurocentów za kilogram i sprzedawane było w cenie od 25 do 35 centów na kilogram. Trudna sytuacja ma miejsce także w eksporcie owoców, choć Stowarzyszenie nadal pracuje nad próbą otwarcia nowych rynków zbytu w obliczu rosnącej produkcji i trwającego nadal rosyjskiego embargo. Największy potencjał hiszpańscy producenci kaki widzą w Chinach, Indiach, Indonezji, Japonii, Tajlandii, Peru czy Kolumbii.
Zobacz więcej: Owoce egzotyczne?preview=1
Hiszpania: deszcze niszczą uprawy
czytaj dalej
Jakość w górę, cena w dół
czytaj dalej
Hiszpańskie kaki już na polskim rynku
czytaj dalej