Hiszpania: rosną zbiory kaki
Jak wynika z najnowszych danych, Hiszpania jest jednym z najważniejszych producentów owoców kaki w Europie. Kaki ma znane jest pod wieloma nazwami, między innymi hebanowiec wschodni, sharon, czy też śliwa daktylowa (z jęz. angielskiego persimmon), w Polsce znany jest także jako persymona.
Produkcja kaki w Hiszpanii z roku na rok jest coraz większa. W bieżącym sezonie odnotowano kolejny, 20 proc. jej wzrost w porównaniu do zbiorów ubiegłorocznych. W sumie według lokalnych producentów tegoroczna produkcja kaki w Hiszpanii powinna wynieść około 75 tys. ton. Prognozy także są obiecujące i w ciągu kolejnych 5 lat przewidywany jest wzrost zbiorów nawet do około 350 tys. ton.
Hiszpania jest jednym z największych dostawców kaki w Europie. Najwięcej owoców trafia do Niemiec, Rosji, Francji, Włoch, a także Wielkiej Brytanii. Polska także importuje kaki – z roku na rok jest go coraz więcej.
Zobacz więcej: Owoce egzotyczne?preview=1
Sezon na hiszpańskie kaki trwa
czytaj dalej