Hiszpania: sezon kaki trwa
Początek kampanii kaki w Hiszpanii przyniósł ceny zbliżone do ubiegłorocznych. Podobnie jak rok temu pierwsze owoce oferowane były w handlu detalicznym w cenie 1,60 euro za kilogram. Kontynuacja handlu była jednak już inna. Ceny owoców pozostały bowiem na wyższym niż przed rokiem poziomie. Rok temu w listopadzie ceny kaki w Hiszpanii w handlu międzynarodowym spadły już do 0,50 - 1,00 euro za kilogram w zależności od kalibru i jakości, w tym roku utrzymują się na poziomie powyżej jednego euro. Pomimo wyższych cen eksporterzy nie narzekają na brak zamówień a wszystko za sprawą lepszej jakości kaki.
Jak mówią uczestnicy rynku ceny kaki w bieżącym sezonie mogą się utrzymać na nieco wyższym poziomie ze względu na ograniczoną produkcję. Jak bowiem podaje Hiszpańskie Stowarzyszenie Producentów Kaki, upały i susza panująca latem tego roku spowodowały spadek produkcji owoców tego gatunku. Z 400.000 ton jakie wstępnie szacowano, zebranych zostanie jedynie 320.000 ton - o 20 proc. mniej niż wcześniej zakładano
Wśród największych odbiorców hiszpańskich kaki są Wielka Brytania, Francja i Niemcy. Szybko rozwija się także eksport kaki na rynki azjatyckie, takie jak Hongkong, Singapur i Malezja. Eksporterzy zachęcają także odbiorców z Emiratów Arabskich oraz liczą na współpracę z Kanadą.
Zobacz więcej: Owoce egzotyczne?preview=1
Hiszpania: produkcja kaki niższa niż oczekiwano
czytaj dalej
Grecy narzekają na skutki embarga
czytaj dalej
Hiszpania: coraz większa produkcja kaki
czytaj dalej
Hiszpania: deszcze niszczą uprawy
czytaj dalej