Kaki coraz tańsze
Atrakcyjna oferta cenowa zachęca kolejnych ciekawskich konsumentów nowego smaku. Przekonuje się do tego owocu coraz więcej Polaków. Nie wszyscy jednak wiedzą jakie owoce powinno się wybrać. Często na straganach w niskich cenach sprzedawane jest kaki blado pomarańczowe o niewielkich wymiarach – takie owoce są mało dojrzałe, a przez to mało słodkie.
W małym hurcie owoce kaki staniały w ciągu ostatniego tygodnia o ponad 30 proc. i obecnie za owoce importowane z Hiszpanii trzeba zapłacić od 40,00 do 50,00 zł za 28 szt. (1,43 – 1,79 zł/szt.) – owoce w sporym kalibrze. Sieci handlowe także oferują kaki coraz taniej. Obecnie kaki w marketach w detalu można kupić w cenie od 3,00 do 5,00 zł/kg.
Kaki można spotkać także na straganach. Owoce te sprzedają handlarze bezpośrednio z samochodów. Chętnych na ich zakup nie brakuje, bo ceny 1 sztuki wahają się od 1,00 do 2,00 zł. Kupując kaki na ulicy warto jednak zwrócić uwagę na jakość. Owoce często są blade i mają szklistą skórkę. To może świadczyć o ich przechłodzeniu. Ważne jest sprawdzanie koloru i jakości części szypułkowej. Gdy jest ona jasno zielona lub lekko pomarańczowa i taka wieża owoce są także świeże, jeśli jednak jest brązowa i „zmęczona życiem” owoce już długo leżą w handlu.
Zobacz więcej: Owoce egzotyczne?preview=1
Hiszpania: rosną zbiory kaki
Sezon na hiszpańskie kaki trwa
czytaj dalej