425 mln skrzynek pomarańczy
Zbiory pomarańczy w sezonie 2014/2015 w Brazylii wyniosą 17,34 mln ton - wynika z najnowszych danych USDA
Dla porównania w poprzednim sezonie wielkość ta wyniosła 16,36 mln ton, a dwa sezony wcześniej 20,48 mln ton pomarańczy. Największym regionem produkcyjnym w Brazylii jest Sao Paulo z tegosezonowymi zbiorami na poziomie 12,65 mln ton pomarańczy.
W omawianym sezonie prognozowany obszar upraw drzewek pomarańczowych to około 715 tys. ha, a średnie plonowanie z 1 drzewka owocowego to 84,45 kg.
Do bezpośredniej konsumpcji na krajowym rynku skierowane zostanie w sezonie 2014/2015 około 5,77 mln ton pomarańczy wobec 5,4 mln ton w poprzednim sezonie.
Jednak zdecydowanie najwięcej tych cytrusów kierowanych jest corocznie do przetwórstwa - w omawianym okresie będzie to aż 11,54 mln ton wobec 10,93 mln ton sezon temu. Z wielkości tej owoce przetwarzane są przede wszystkim na sok pomarańczowy – zarówno skoncentrowany, mrożony jak i nieskoncentrowany. W sezonie 2013/2014 łączna wielkość produkcji brazylijskiego soku to 1,377 mln ton, z czego aż 1,17 mln ton zostało wyeksportowane.
Na eksport corocznie trafia śladowa ilość pomarańczy – w ostatnich latach to zaledwie 20 tys. ton (w tym około 6,5 tys. ton zaimportowała Hiszpania czy po niecałe 4 tys. ton Wielka Brytania i Holandia), a import pozostaje na właściwie zerowym poziomie.
W przypadku eksportu z Brazylii mrożonego koncentratu soku pomarańczoweg po przed rokiem największe ilości zaimportowała Belgia - -ponad 136 tys. ton oraz niecałe 118 tys. ton USA. Dla niemrożonego koncentratu to również Belgia była największym odbiorcą z wynikiem aż 433,5 tys. ton oraz Holandia – 238,8 tys. ton, a także ponad 170 tys. ton Stany Zjednoczone. Również dla nieskoncetrowanego soku to właśnie Holandia i Belgia była ponownie największym odbiorcą – odpowiednio 165,5 tys. ton oraz 106,5 tys. ton.
Zobacz więcej: Pomarańcze ?preview=1
Zmiana w cenach pomarańczy
czytaj dalej
Amerykanie zbiorą mniej pomarańczy
Import pomarańczy do Polski w 2013 roku
czytaj dalej