Brazylia - mniej pomarańczy
W omawianym sezonie 2011/2012 do bezpośredniej konsumpcji na brazylijskim rynku pozostanie około 6,201 mln ton pomarańczy. Zdecydowanie mniej za to trafi tych owoców do przetwórstwa - 12,811 mln ton wobec 15,504 mln ton w poprzednim sezonie. Brazylia przy tak znaczącej produkcji prawie wcale nie eksportuje pomarańczy - średnioroczny poziom to zaledwie około 40 tys. ton. Największymi odbiorcami pomarańczy jest rynek holenderski, hiszpański i brytyjski.
W bieżacym sezonie łączna produkcja soku pomarańczowego w Brazylii oszacowana została na poziomie 1,260 mln ton. Ze wspomnianej wielkości 1,230 mln ton skierowane zostanie na eksport. W okresie od czerwca 2011 r. do końca kwietnia 2012 r. Brazylijczycy wyeksportowali łącznie ponad 410 tys. ton mrożonego koncentratu soku pomarańczowego, 827 tys. ton soku pomarańczowego nie w postaci mrożonej o liczbie Brix nieprzekraczającej 20 oraz niecałe 417 tys. ton pozostałego soku pomarańczowego o liczbie Brix nieprzekraczającej 67 ale powyżej 20.
Zobacz więcej: Pomarańcze ?preview=1