Egipt jest drugi w eksporcie pomarańczy
2014-01-10 13:09
Eksport w omawianym sezonie 2013/2014 oszacowano wstępnie na 1,11 mln ton wobec 1 mln ton w poprzednim sezonie. Taki wynik pozwala Egiptowi na utrzymanie drugiego miejsca wśród największych światowych eksporterów pomarańczy – tuż za RPA.
Przede wszystkim egipskie pomarańcze eksportowane są w okresie od początku listopada do końca maja, a największym ich importerem pozostaje Rosja (około 25 proc. udział w wysyłce) oraz Arabia Saudyjska, Ukraina i kraje unijne.
Przypomnijmy, iż tuż po Republice Południowej Afryki i Egipcie kolejne miejsca na światowej liście największych eksporterów pomarańczy zajmują ponadto USA, kraje unijne, Turcja, Meksyk oraz Australia i Hong Kong.
Import omawianych cytrusów w Egipcie od lat pozostaje równy zeru. W sezonie 2013/2014 do bieżącej konsumpcji na lokalnym rynku skierowane zostanie 1,375 mln ton pomarańczy (niemal identycznie co w poprzednim sezonie), a do przetwórstwa trafi około 85 tys. ton tych cytrusów i wielkość ta pozostaje niezmienna od lat. Ze wspomnianej wielkości konsumowanych na lokalnym rynku pomarańczy – 1,375 mln ton - około 63 proc. spożywane jest jako świeży owoc, a pozostała ilość przetwarzana jest w postaci soku, jednak w sumie spożycie roczne na 1 mieszkańca szacowane jest na około 33 kg.
Przede wszystkim egipskie pomarańcze eksportowane są w okresie od początku listopada do końca maja, a największym ich importerem pozostaje Rosja (około 25 proc. udział w wysyłce) oraz Arabia Saudyjska, Ukraina i kraje unijne.
Przypomnijmy, iż tuż po Republice Południowej Afryki i Egipcie kolejne miejsca na światowej liście największych eksporterów pomarańczy zajmują ponadto USA, kraje unijne, Turcja, Meksyk oraz Australia i Hong Kong.
Import omawianych cytrusów w Egipcie od lat pozostaje równy zeru. W sezonie 2013/2014 do bieżącej konsumpcji na lokalnym rynku skierowane zostanie 1,375 mln ton pomarańczy (niemal identycznie co w poprzednim sezonie), a do przetwórstwa trafi około 85 tys. ton tych cytrusów i wielkość ta pozostaje niezmienna od lat. Ze wspomnianej wielkości konsumowanych na lokalnym rynku pomarańczy – 1,375 mln ton - około 63 proc. spożywane jest jako świeży owoc, a pozostała ilość przetwarzana jest w postaci soku, jednak w sumie spożycie roczne na 1 mieszkańca szacowane jest na około 33 kg.
Zobacz więcej: Pomarańcze ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Unijny rynek pomarańczy
2014-01-08 14:32
W 2013 roku w krajach Unii Europejskiej zebrano o 11 proc. więcej pomarańczy niż rok wcześniej. W produkcji tych owoców nadal dominuje Hiszpania.
czytaj dalej
Import pomarańczy do Polski w III kw. 2013 roku
2014-01-03 13:23
Zgodnie z danymi GUS dotyczącymi importu pomarańczy do Polski w trzech pierwszych kwartałach 2013 roku, największym dostawcą na nasz rynek w tym okresie była Hiszpania.
czytaj dalej
czytaj dalej
Import pomarańczy do Polski w I półroczu 2013
2013-10-14 13:12
Zaimportowaliśmy więcej pomarańczy, a głównym ich dostawcą na polski rynek w pierwszej połowie 2013 roku była Hiszpania.
czytaj dalej