Unijny rynek pomarańczy
Łączne zbiory pomarańczy w sezonie 2013/2014 w unijnej „28” wyniosły 6,602 mln ton wobec 5,878 mln ton w poprzednim sezonie, a największym producentem tych cytrusów była ponownie Hiszpania z wynikiem 3,39 mln ton.
Poziom unijnej konsumpcji świeżych owoców oszacowano w sezonie 2013/2014 na około 5,6 mln ton – to nieco więcej wobec poprzedniosezonowej wielkości niecałych 5,3 mln ton.
Średnia wielkość konsumowanych rocznie pomarańczy w unijnych krajach to około 22 kg/osobę, a największe ilości spożywane są we Włoszech - 25-26 kg. W przypadku handlu zagranicznego omawianymi cytrusami – Unia Europejska jest zdecydowanie netto importerem – a największe ilości sprowadzane są z państw trzecich.
Największym dostawcą pomarańczy na unijny rynek jest RPA z poprzedniosezonowym wynikiem dostaw na poziomie ponad 418 tys. ton oraz Egipt – niecałe 180,0 tys. ton. W sezonie 2013/2014 spodziewana wielkość importu łącznie to 700 tys. ton (874 tys. ton w sezonie 2012/2013).
W przypadku unijnego eksportu najwięcej tych owoców wysyłane jest do Szwajcarii i Serbii – w sezonie 2012/2013 było to odpowiednio ponad 62 tys. ton i 42 tys. ton.
Zobacz więcej: Pomarańcze ?preview=1
Import pomarańczy do Polski w III kw. 2013 roku
czytaj dalej