Przetwory to problem dla rolnika
2013-11-19 08:51
Źródło:
www.fresh-market.pl za:TVP(mt)
Ireneusz Kostrzewski nie tylko uprawia owoce metodami ekologicznymi ale także je przetwarza. Sprzedaż surowca nie zawsze jest opłacalna a na gotowe produkty łatwiej znaleźć chętnych.
Jednak, aby uruchomić i zarejestrować własne przetwórstwo potrzeba czasu i przede wszystkim cierpliwości. Bo nawet gdy wydaje się, że wszystko jest dopięte na ostatni guzik, zawsze może się okazać, że coś jest nie tak.
Tworzenie małych przetwórni to szansa nie tylko na przetrwanie ale także na rozwój małych gospodarstw. Kłopot w tym, że obowiązujące przepisy sanitarne i podatkowe spychają żywność wysokiej jakości do szarej strefy.
Czy i kiedy da się dostosować przepisy? Zapraszamy do dyskusji.
Jednak, aby uruchomić i zarejestrować własne przetwórstwo potrzeba czasu i przede wszystkim cierpliwości. Bo nawet gdy wydaje się, że wszystko jest dopięte na ostatni guzik, zawsze może się okazać, że coś jest nie tak.
Tworzenie małych przetwórni to szansa nie tylko na przetrwanie ale także na rozwój małych gospodarstw. Kłopot w tym, że obowiązujące przepisy sanitarne i podatkowe spychają żywność wysokiej jakości do szarej strefy.
Czy i kiedy da się dostosować przepisy? Zapraszamy do dyskusji.
Zobacz więcej: Ceny owoców?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Polacy lubią robić przetwory
2013-09-30 09:59
Ponad 90 proc. Polek samodzielnie przygotowuje przetwory na okres zimowy - wynika z badań przeprowadzonych przez markę Mosso.
czytaj dalej
Czas na robienie przetworów
2013-09-03 10:14
W ofercie handlowej owoców w poprzednim tygodniu dominowały jabłka i śliwki - mówi Małgorzata Skoczewska, ekspert z rynku hurtowego w Broniszach.
czytaj dalej
Droższe będą przetwory z warzyw
2013-07-19 09:34
Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, w tym sezonie ceny warzyw w skupie będą przynajmniej o kilkanaście procent wyższe niż przed rokiem.
czytaj dalej