Rozwój Pektowinu (wideo)
W ubiegłym roku Pektowin przynosił straty na poziomie 6 mln zł. W nadchodzącym 2013 r. powstanie również nowy dział Badanie i Rozwój, co wiąże się z dodatkowym zatrudnieniem - podano w serwisie jaslo4u.pl.
Głównym celem przejęcia zakładu jest zwiększenie produkcji pektyny oraz koncentratów i przecierów owocowych, a także warzywnych, które będą wykorzystywane do produkcji proszków, w czym firma jest liderem na rynku światowym.
- Przejęcie "Pektowinu" wpisuje się w część naszej działalności spożywczej. Te produkty służą jako barwniki żywności, a w niektórych wypadkach mogą stanowić bazę do produktów żywnościowych i farmaceutycznych. Będziemy dążyć do przerabiania owoców miękkich oraz marchwi, kapusty, czarnej rzodkwi i buraków – mówi Thierry Lambert, dyrektor firmy Naturex podczas konferencji w Urzędzie Miasta Jasło.
W przyszłości firma przyjmie nazwę "Naturex", by klienci mogli kupować produkty pod jedną nazwą, a tym samym stworzyć markę rozpoznawalną na całym świecie.
Grupa Naturex S. A. posiada piętnaście zakładów na całym świecie m.in. w Maroku, Brazylii, Hiszpanii, Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych, Indiach, we Francji, Włoszech oraz Polsce.
Spotkanie w w Urzędzie Miasta w Jaśle:
Zobacz więcej: Ceny owoców?preview=1
Przetwórnie obniżają cenę surowca na koncentrat
Udany sezon dla przetwórców
Przetwórnia z Oborników kupi żurawinę
To był dobry sezon dla przetwórców
czytaj dalej