Hiszpania: podsumowanie sezonu w eksporcie
Wielkość eksportu truskawek andaluzyjskich z regionu Huelva, gdzie koncentruje się gros produkcji tych owoców w Hiszpanii, wzrosła od grudnia 2013 roku do marca br. o 33 proc. względem analogicznego okresu roku poprzedniego.
Sytuacja na rynku ma swoje odzwierciedlenie w niedawno opublikowanym raporcie Centrum Monitorowania Rynku i Cen Andaluzji w którym stwierdza się, że w sumie eksport truskawek w omawianym okresie wyniósł 92.015 ton, a w poprzednim sezonie był on na poziomie 69.417 ton. 87.934 ton truskawek trafiło do krajów Unii Europejskiej, natomiast 4.081 ton do krajów spoza UE.
Średnia cena truskawek na rynkach europejskich w okresie grudzień 2013 – marzec 2013 wyniosła 1,91 euro/kilo, w analogicznym okresie kampanii ubiegłorocznej ceny były wyższe – na poziomie 2,16 euro/kg.
Ceny na tym pułapie to spory problem dla hiszpańskich plantatorów, jednak prawdziwy kryzys przyszedł w kwietniu, kiedy to ceny spadły do poziomu 0,40 euro/kg nie pokrywając nawet kosztów produkcji. Eksperci z branży określają końcówkę kampanii truskawkowej jako katastrofalną i uważają, że podsumowanie handlu za miesiące kwiecień – maj przyniesie spadek łącznej wielkości eksportu o 25 proc. ze względu na zaniechanie zbiorów przez wielu plantatorów.
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1
Jaka końcówka sezonu?
czytaj dalej
Truskawki tanieją, truskawki drożeją
czytaj dalej
Kończą się truskawki?
czytaj dalej