Hiszpania: pogoda daje się we znaki producentom
Specjaliści z Agrofood Cooperatives of Spain (CAE), która reprezentuje interesy hiszpańskich zrzeszeń rolno-spożywczych przeanalizowali skutki pogody panującej w Hiszpanii w marcu. Okazuje się, że był to najbardziej deszczowy marzec od 60 lat, a producenci owoców musieli w niektórych regionach zmierzyć się z opadami rzędu 150 litrów na metr kwadratowy. Najbardziej ucierpiały uprawy owoców i warzyw.
W regionie Andaluzji i w okolicach Huelva, gdzie główną uprawą stanowią truskawki, plantatorzy notują znaczny spadek produkcji spowodowany mniejszą eskpozycją słońca i spowolnieniem dojrzewania owoców. Producenci szacują, że od marca zostało utracone około 30 proc. truskawek. W przypadku malin, jeżyn oraz borówek szkody są znacznie mniejsze.
W północno-wschodnim rejonie Navarra sady jabłoniowe i gruszowe zostały zalane, w Katalonii natomiast jak dotąd nie zarejestrowano żadnych strat. W regionie Walencji straty spowodowane fatalną pogodą były zróżnicowane. Na niektórych obszarach w tym regionie w lutym odnotowano nieoczekiwane śniegi wraz z przymrozkami, a w marcu burze gradowe.
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1
Hiszpania: fatalna kampania truskawkowa
czytaj dalej
W Hiszpanii może wzrosnąć produkcja czosnku
Hiszpania – dobry sezon warzyw szklarniowych
Hiszpania: co będzie z czereśniami?
czytaj dalej