Hiszpania: sezon truskawkowy uznaje się za udany
Słoneczna wiosna i rosnące temperatury wpływają na przyspieszenie dojrzewania truskawek. To z kolei przekłada się na wielkość zbiorów i wysoką jakość owoców. Podaż truskawek szybko rośnie i jak twierdzą tamtejsi plantatorzy zapowiada się dobry sezon.
Szacuje się, że powierzchnia upraw truskawek w tej kampanii zamknie się wielkością 6980 hektarów. Eksport owoców wyniesie 40 proc. ogółu produkcji tych owoców. Największymi odbiorcami hiszpańskich truskawek będą podobnie jak w ubiegłym roku Niemcy, Francja, Wielka Brytania oraz Włochy.
W 2013 roku Hiszpania wyeksportowała łącznie 266.408 ton truskawek (- 7 proc. w porównaniu do 2012 roku) za kwotę 467 mln euro (- 10,5 proc. wartości eksportu). Najwięcej owoców na eksport trafiło z regionu Huelva (największego obszaru upraw truskawek w Hiszpanii) – 85 proc. ogółu eksportu, tj. 225.463 ton.
Eksport do Niemiec w 2013 roku wyniósł 85.883 ton (- 4 proc. w porównaniu do 2012 roku), do Francji 61.631 ton (- 17 proc.), do Wielkiej Brytanii 26.243 ton (+ 11 proc. w porównaniu do 2012 roku), a do Włoch 23 892 ton (- 9 proc.).
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1
Niemcy: wysoki popyt na truskawki
czytaj dalej