Hiszpania: spada rentowność upraw truskawek
Biuro analiz ds. produkcji truskawki - Mesa de trabajo de la Fresa obliczyło, że rentowność produkcji truskawek w Hiszpanii, skoncentrowanej głównie w prowincji Huelva, w ciągu ostatnich dwóch lat znacznie spadła, a wszystko z powodu spadku cen owoców na poziomie 20 proc.
Podczas ostatniej kampanii cena truskawek klasy I przeznaczonych do spożycia jako owoc świeży została ustalona na 0,90 euro/kg – 2,2 proc. mniej jak przed rokiem (kampania 2012/2013) i o 19,6 proc. mniej w porównaniu do sezonu 2011/2012. Wówczas ceny truskawek deserowych były na poziomie 1,12 euro/kg.
Powód tej sytuacji jest prosty: "Popyt na truskawki w tym sezonie był na poziomie, który nie był w stanie wchłonąć wszystkich dostaw, a to za sprawą ciepłej zimy i szybko następujących wysokich temperatur wiosną, które doprowadziły do znacznego wzrostu podaży truskawek we Francji, Holandii, Belgii i Niemiec, w czasie gdy w normalnych sezonach nie rozpoczęły się tam jeszcze zbiory” – mówi prezes Freshuelva, Alberto Garrocho.
Spadek rentowności wpłynął na wielkość nasadzeń truskawek w Hiszpanii – z 7.515 ha w poprzedniej kampanii do 7.330 ha w tym sezonie. Produkcja tych owoców także spadła z 302.280 ton do 279.880 ton – o 3,8 proc. rok do roku.
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1
Rosjanie nie chcą owoców z Ukrainy
Dobry sezon dla francuskich truskawek
Nawet o jedną szóstą mniej jabłek
Rolnikom nie opłaca się zrywać truskawki
Jaka jest praca na plantacji w Norwegii?
Hiszpania: podsumowanie sezonu w eksporcie
czytaj dalej