Hiszpania – wzrost eksportu warzyw i owoców
Wartość eksportu warzyw i owoców z Hiszpanii przekroczyła w 2012 roku 9 600 mln euro i była wyższa od tej z 2011 o 13 proc. Wolumen tego eksportu wyniósł w 2012 roku 11 mln ton i był wyższy o 6 proc. od eksportu w roku poprzednim.
W 2012 roku wzrosła wartość eksportu zarówno warzyw, jak i owoców. O 1 proc. spadła ilość wyeksportowanych warzyw, głównie z powodu spadku tempa ich eksportu w ostatnim kwartale roku. W sumie w 2012 roku wyeksportowano 4,2 mln ton warzyw. Wartość eksportu warzyw wzrosła o 11 proc. i wyniosła 3 904 mln euro. Najważniejszymi warzywami w hiszpańskim eksporcie były pomidory - za 952 mln euro, wzrost o 10 proc.), papryka - za 606 mln euro, wzrost o 4 proc. i sałata – za 589 mln euro, wzrost o 27 proc.
Wartość eksportu owoców wyniosła, w 2012 roku 5 737 mln euro i była wyższa od tej z 2011 roku o 14 proc. Wolumen eksportu owoców wyniósł 6,8 mln ton i był wyższy o 11 proc. Wartość eksportu owoców pestkowych wyniosła 859 mln euro (wzrost o 13 proc.), truskawek 522 mln euro (wzrost o 18 proc.), arbuzów 208 mln euro (wzrost o 13 proc.) i melonów 260 mln euro (wzrost o 18 proc.).
Główne rejony Hiszpanii, z których eksportuje się owoce i warzywa to Walencja, Andaluzja i Murcja. Każdy z tych rejonów, jak również Katalonia i Ekstremadura zanotowały w 2012 roku wzrost ilości wyeksportowanych warzyw.
Hiszpański eksport niezmiennie trafia głównie do krajów UE. Jest to 91 proc. hiszpańskiego eksportu owoców i warzyw. Najważniejszymi odbiorcami są Niemcy, Francja, Wielka Brytania i Holandia. Eksport do Niemiec wyniósł w 2012 roku 2 268 mln euro (wzrost o 15 proc.), do Francji 1 801 mln euro (wzrost o 11 proc.), do Wielkiej Brytanii 1 227 mln euro (wzrost o 7 proc.), a do Holandii 851 mln euro (wzrost o 16 proc.).
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1