Niemcy: rośnie produkcja truskawek
Sezon truskawkowy w Niemczech trwa w najlepsze. Pierwsze owoce w tym roku zebrano w kwietniu i były to truskawki spod różnego rodzaju osłon. W maju na niemiecki rynek trafiły pierwsze truskawki z gruntu, choć pierwsze zbiory ze względu na niekorzystną pogodę były niewielkie.
Obecnie zbiory truskawek idą pełną parą. Czerwiec tradycyjnie jest w Niemczech miesiącem największych żniw tych owoców.
Niemieccy konsumenci upodobali sobie krajowe truskawki, których jedzą coraz więcej. Obecnie każdy Niemiec zjada średnio około 3 kg truskawek rocznie i tendencja ta rośnie. Osiem lat temu konsumpcja truskawek na głowę była o pół kilo mniejsza i wynosiła 2,5 kg.
Wraz ze wzrostem spożycia rośnie także produkcja truskawek w Niemczech. W 2003 roku powierzchnia upraw tego gatunku wynosiła około 10,4 tys. ha. W 2011 roku wzrosła do 13,85 tys. ha. Wielkość produkcji wzrosła z 95,300 ton z 2003 roku do 154.000 ton w 2011 roku.
Wzrost krajowej produkcji truskawek spowodowała spadek importu truskawek na niemiecki rynek. W 2010 roku Niemcy zaimportowali około 104.000 ton truskawek, a dziesięć lat wcześniej było to 118,000 ton. W Unii Europejskiej Niemcy są jednak wciąż najważniejszym importerem truskawki. Głównymi dostawcami truskawek do Niemiec są Hiszpania i Polska.
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1