Niższe ceny mrożonych owoców
2014-02-26 09:39
Źródło:
www.fresh-market.pl za:BGŻ(tt)
Według GUS produkcja mrożonych owoców i orzechów w naszym kraju (w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej) w 2013 roku wyniosła 370 tys. ton i była aż o 18,7 proc. wyższa w porównaniu do 2012 roku.
Czynnikiem mającym wpływ na zwiększenie produkcji był niewątpliwie wzrost zbiorów owoców najczęściej wykorzystywanych w przemyśle zamrażalniczym (w 2013 roku łączne zbiory truskawek, wiśni, porzeczek czarnych oraz malin wzrosły w stosunku do 2012 r. o ok. 5 proc. do poziomu 624 tys. t.).
Zgodnie z notowaniami Foodnews cena kilograma mrożonych truskawek z Polski średnio w pierwszych dwóch dekadach lutego br. wynosiła na rynku europejskim 1,25 euro/kg - o 4,6 proc. mniej niż średnio w styczniu, a także o 5,3 proc. mniej niż w grudniu 2012 r. Cena pozostawała również znacznie niższa w porównaniu do tych sprzed roku i sprzed dwóch lat odpowiednio o 22 proc. i 23 proc.
Do spadku, oprócz wyższej produkcji w Polsce, mogła przyczynić się również wyższa podaż truskawek mrożonych m.in. z Maroko. Według danych Eurostatu od lipca do listopada 2013 do Unii Europejskiej z tego kraju zaimportowano 8,7 tys. t. mrożonych truskawek czyli o 46 proc. więcej niż przed rokiem. Średnia cena w imporcie wyniosła 1,13 euro/kg, czyli była o 6% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Tańsze niż przed rokiem są również mrożone wiśnie pochodzące z Polski. Dane Foodnews wskazują, że średnio w połowie lutego br. kilogram mrożonek kosztował 0,95 euro/kg, co oznaczało że były one tańsze o 5 proc. w relacji miesięcznej oraz o 54 proc. tańsze niż rok wcześniej.
Przyczyną spadku, oprócz zwiększenia produkcji w kraju jest także wyższa podaż mrożonek z Serbii, która w 2013 roku odbudowała produkcję wiśni po nieudanym 2012 roku. Eksport do UE w pierwszych pięciu miesiącach sezonu 2013/2014 wzrósł w relacji do tego samego okresu przed rokiem o blisko 28 proc do 17,7 tys. t.
Po osiągnięciu bardzo wysokiego poziomu w ostatnich tygodniach 2013 roku, nieznacznie obniżyły się również ceny mrożonych malin z Polski, wynosząc w połowie lutego 1,95 euro/kg - o 8 proc. mniej niż na początku grudnia 2013 r. Jednak, w przeciwieństwie do pozostałych gatunków mrożonych owoców, mimo spadków pozostawały aż o 44 proc. wyższe w porównaniu do roku poprzedniego. Co więcej, można oczekiwać, ze niższa podaż mrożonych malin w obecnym sezonie z Polski, a także dość niska z Serbii będą wpływać na utrzymywanie się wysokich cen co najmniej do połowy bieżącego roku, czyli do momentu kiedy rozpoczną się zbiory malin w tych dwóch krajach.
Czynnikiem mającym wpływ na zwiększenie produkcji był niewątpliwie wzrost zbiorów owoców najczęściej wykorzystywanych w przemyśle zamrażalniczym (w 2013 roku łączne zbiory truskawek, wiśni, porzeczek czarnych oraz malin wzrosły w stosunku do 2012 r. o ok. 5 proc. do poziomu 624 tys. t.).
Zgodnie z notowaniami Foodnews cena kilograma mrożonych truskawek z Polski średnio w pierwszych dwóch dekadach lutego br. wynosiła na rynku europejskim 1,25 euro/kg - o 4,6 proc. mniej niż średnio w styczniu, a także o 5,3 proc. mniej niż w grudniu 2012 r. Cena pozostawała również znacznie niższa w porównaniu do tych sprzed roku i sprzed dwóch lat odpowiednio o 22 proc. i 23 proc.
Do spadku, oprócz wyższej produkcji w Polsce, mogła przyczynić się również wyższa podaż truskawek mrożonych m.in. z Maroko. Według danych Eurostatu od lipca do listopada 2013 do Unii Europejskiej z tego kraju zaimportowano 8,7 tys. t. mrożonych truskawek czyli o 46 proc. więcej niż przed rokiem. Średnia cena w imporcie wyniosła 1,13 euro/kg, czyli była o 6% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Tańsze niż przed rokiem są również mrożone wiśnie pochodzące z Polski. Dane Foodnews wskazują, że średnio w połowie lutego br. kilogram mrożonek kosztował 0,95 euro/kg, co oznaczało że były one tańsze o 5 proc. w relacji miesięcznej oraz o 54 proc. tańsze niż rok wcześniej.
Przyczyną spadku, oprócz zwiększenia produkcji w kraju jest także wyższa podaż mrożonek z Serbii, która w 2013 roku odbudowała produkcję wiśni po nieudanym 2012 roku. Eksport do UE w pierwszych pięciu miesiącach sezonu 2013/2014 wzrósł w relacji do tego samego okresu przed rokiem o blisko 28 proc do 17,7 tys. t.
Po osiągnięciu bardzo wysokiego poziomu w ostatnich tygodniach 2013 roku, nieznacznie obniżyły się również ceny mrożonych malin z Polski, wynosząc w połowie lutego 1,95 euro/kg - o 8 proc. mniej niż na początku grudnia 2013 r. Jednak, w przeciwieństwie do pozostałych gatunków mrożonych owoców, mimo spadków pozostawały aż o 44 proc. wyższe w porównaniu do roku poprzedniego. Co więcej, można oczekiwać, ze niższa podaż mrożonych malin w obecnym sezonie z Polski, a także dość niska z Serbii będą wpływać na utrzymywanie się wysokich cen co najmniej do połowy bieżącego roku, czyli do momentu kiedy rozpoczną się zbiory malin w tych dwóch krajach.
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Rośnie produkcja mrożonek warzywnych w Polsce
2014-01-29 10:36
Zgodnie z danymi statystyki publicznej w 2013 roku utrzymała się, obserwowana na przestrzeni ostatniej dekady, wzrostowa tendencja produkcji mrożonek warzywnych w Polsce.
czytaj dalej
Jak ustrzec się przed przemrożonymi owocami i warzywami?
2014-01-28 17:43
W taką pogodę lepiej nie kupować owoców i warzyw z nieogrzewanych bud. Kilka godzin w temperaturze – 10 st. C jest dla świeżych produktów zabójcze.
czytaj dalej
czytaj dalej
Ukraina: spadek eksportu mrożonych borówek
2014-01-16 09:09
W ciągu pierwszych pięciu miesięcy sezonu 2013/2014 Ukraina wyeksportowała rekordowo niskie wielkości mrożonych borówek.
czytaj dalej