Produkujemy więcej mrożonych owoców
W szczególności chodzi tu o truskawki, których, biorąc pod uwagę strukturę produkcji, najwięcej kieruje się do mrożenia.
Zgodnie z danymi GUS, produkcja w owoców i orzechów mrożonych w okresie styczeń-lipiec 2013 r., w zakładach przetwórczych zatrudniających 50 osób i więcej, wyniosła 236 tys. ton co oznacza wzrost o 16,4 proc. w relacji r/r, z czego łącznie w czerwcu i lipcu ukształtowała się na poziomie br. 171 tys. ton, czyli o 13 proc. wyższym niż w analogicznym okresie w roku poprzednim.
Biorąc pod uwagę wzrost produkcji również innych gatunków owoców, stanowiących potencjalny surowiec do mrożenia, można oczekiwać, że dynamika wzrostowa utrzyma się także w drugiej połowie roku.
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1
Truskawka kaszubska na poczcie
Drogie czereśnie i truskawki na Broniszach
czytaj dalej