Truskawki – jaki to był sezon?
Sezon skupu truskawek do przetwórstwa właśnie finiszuje. Można się więc pokusić o pierwsze próby podsumowania. Jak oceniają go uczestnicy rynku i eksperci? Opinie są dość zgodne w kwestiach podstawowych. Na tegorocznym sezonie zaważył w sposób fundamentalny czynnik pogodowy. I to na kilku etapach sezonu wegetacyjnego.
Zanim bowiem jeszcze zaczął się skup, już było wiadomo, że w tym roku truskawek będzie dużo mniej. Przymrozki z kwietnia i maja spustoszyły wiele plantacji. Mówi się o średnich stratach powyżej 30 procent, ale były uprawy, gdzie straty w plonie sięgnęły 80 procent.
To ustawiło początek kampanii zbioru. Powszechnie oczekiwano, że ceny będą wyższe od przeciętnych i również od tych sprzed roku. Problem w tym, że pogoda również w okresie zbiory nie sprzyjała producentom truskawek. Upały zaważyły negatywnie na jakości. owoce gotowały się na polach, a to przełożyło się na pogorszenie cen w skupie. Przetwórcy płacili mniej za słabszy towar.
I chociaż ceny utrzymały się na poziomie ponadprzeciętnym - skup truskawki do mrożenia kończył się średnią ceną 4,00 zł/kg, truskawki z szypułką finiszuje na poziomie 2,55 zł/kg, a tej na tłoczenie 2,30 zł/kg, to producenci nie są zadowoleni z tegorocznego sezonu. Z ich punktu widzenia ceny były za niskie, aby wyrównać straty w plonie.
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1