Turcja: rośnie eksport truskawek
Produkcja truskawek w Turcji to młoda, jednak szybko rozwijająca się specjalizacja ogrodnicza. Jeszcze w 1995 roku zbiory truskawek w tym kraju wynosiły zaledwie 80,0 tys. ton, w 2011 roku zebrano już 325,0 tys. ton tych owoców. Obecnie Turcja jest jednym z największych producentów truskawek na świecie, a produkcja jeszcze rośnie. Największymi obszarami wyspecjalizowanymi w produkcję truskawek są regiony: Mersin-Anamur a także Antalya.
Wiele plantacji w Turcji stosuje nowoczesne technologie upraw bezglebowych – tzw. upraw hydroponicznych, które zwiększają znacznie wydajność roślin. Ten system uprawy stosuje coraz więcej producentów, co wpływa na wielkość produkcji, a tym samym na eksport owoców w ostatnich latach.
W 2012 roku Turcja wyeksportowała około 22,0 tys. ton truskawek umieszczając ten produkt na 17 miejscu wśród eksportowanych owoców i warzyw. Głównymi odbiorcami tureckich truskawek są: Rosja, Rumunia, Bułgaria oraz Irak.
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1