Włochy: większość truskawek ze szklarni
W 2012 roku około 83 proc. upraw truskawek były to uprawy szklarniowe. Pozostałe 17 proc. powierzchni upraw to uprawy tzw. polowe.
Biorąc pod uwagę poszczególne regiony Włoch tu powierzchnia upraw i wielkość produkcji truskawek jest w ciągłym ruchu. W bieżącym sezonie 2013 w południowych regionach kraju, gdzie truskawki uprawiane są na powierzchni 540 ha, w regionie Basilicata produkcja truskawek spadła względem zeszłego roku o 9 proc., a w regionie Kalabrii o 5 proc.
W regionie Kampania, największego regionu zajmującego się produkcją truskawek, w bieżącym roku odnotowano wzrost produkcji tych owoców względem roku 2012 o 4 proc. Wzrost produkcji truskawek miał miejsce także na Sycylii, choć tylko 1 proc.
W przypadku północnych obszarów kraju, szczególnie regionu Veneto (okolice Werony) zarówno powierzchnia upraw jak i wielkość produkcji jest zbliżona do zeszłorocznej. W regionie Emilia-Romagna notuje się natomiast spadek produkcji.
Pomimo, że produkcja owoców we Włoszech nie zmienia się w sposób drastyczny, w ostatnich latach notuje się duży wzrost handlu tymi owocami. W 2012 roku wolumen sprzedaży truskawek we Włoszech wyniósł łącznie 80,0 tys. ton – czyli o 1,5 proc. względem roku 2011, a o 19 proc. w porównaniu do roku 2005.
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1
Niższe zbiory truskawek w Chinach
Pogorszenie pogody wpływa na jakość truskawek
Hiszpania: pogorszenie pogody utrudnia zbiory truskawek
czytaj dalej