Włoski rynek truskawek
We Włoszech w minionym roku konsumpcja truskawek wyniosła 86,6 tys. ton. To o 4 proc. więcej wobec danych za rok 2015. Zwyżka ta wynika między innymi z uwagi na rosnącą jakość tych owoców. Truskawki stały się także bardzo popularne wśród włoskich konsumentów i cieszą się dużym powodzeniem zawłaszcza w okresie wiosennym.
W roku 2016 przynajmniej jednokrotnie każde z włoskich gospodarstw domowych kupiło truskawki, a średnia wielkość spożycia przypadająca na 1 Włocha to w minionym sezonie 4,14 kg w skali roku. Rekordowy był ubiegłoroczny kwiecień – w tym okresie zakupy truskawek przez włoskich konsumentów były największe – w sumie 25,0 tys. ton.
Jeśli chodzi o uprawę truskawek, w 2016 roku włoskie truskawki uprawiane były na łącznym obszarze 3,64 tys. ha (wzrost o 3 proc. wobec roku 2015), a wartość wyeksportowanych owoców przekroczyła 36,5 mln euro.
Zobacz więcej: Truskawki?preview=1
Wysokie ceny truskawek mrożonych
czytaj dalej
Rynek spowity czerwienią
czytaj dalej
Maroko: rośnie produkcja owoców jagodowych
czytaj dalej