Udany sezon dla przetwórców
Ekspertka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, sezon 2012/13 podkreśla bardzo udany sezon dla przetwórców owoców, a szczególnie jabłek - powodu ich dobrych zbiorów.
To daje szansę na wzrost eksportu - może nie po bardzo wysokich, ale zadowalających dla przetwórców cenach. Tym bardziej, że od paru lat Chiny - globalny lider produkcji - przestały być konkurencyjne względem Polski - podkreśla dr Bożena Nosecka.
Również na rynku przetwórstwa warzyw napawa optymizmem.
Mimo, iż zbiory w Polsce były nieco mniejsze niż w ubiegłym sezonie, niska była także produkcja w Europie. Dlatego mrożonki warzywne, które stanowią połowę przetwórstwa warzywnego w Polsce, sprzedają się po wyższych cenach - mówi ekspert.
Jednak te niskie zbiory w Europie wpływają także na wzrost cen owoców i warzyw, które importują polscy przetwórcy. Te w dużej mierze będą też zależeć od stosunku ceny złotówki do euro - podsumowuje dla serwisu portalspozywczy.pl.
Zobacz więcej: Ceny owoców?preview=1
To był dobry sezon dla przetwórców
czytaj dalej
Przetwórcy mają w tym roku sporo szczęścia
Fatalny sezon dla porów do przetwórstwa
Polscy sadownicy żyją dzięki przetwórstwu?
czytaj dalej