UE: dopuszczone substancje słodzące
W dniu 24 września br. Komisja Europejka opublikowała rozporządzenie 913/2013 dopuszczające do użytku substancje słodzące w niektórych owocowych i warzywnych produktach do smarowania (owocowe lub warzywne produkty do smarowania podobne do dżemów, galaretek i marmolad, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru).
Są to: acesulfam K (E 950), kwas cyklaminowy i jego sól sodowa i wapniowa (E 952), sacharyna i jej sól sodowa, potasowa i wapniowa (E 954), sukraloza E (955), neohesperydyna DC (E 959) oraz glikozydy stewiolowe (E 960)
Ponieważ zdaniem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności rozszerzenie stosowania ww. substancji na wszystkie inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania o obniżonej wartości energetycznej nie ma wpływu na zdrowie człowieka, Komisja zezwoliła na używanie ich do produkcji omawianych przetworów.
Zobacz więcej: Ceny owoców?preview=1