Armenia: rośnie eksport owoców i warzyw
Eksport owoców w tym także gatunków jagodowych do dnia 13 listopada 2015 roku wyniósł łącznie 68,4 tys. ton. Jest to aż o 67 proc. więcej w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego - wówczas eksport owoców z Armenii był na poziomie 40,9 tys. ton.
Według najnowszych danych, eksport samych winogron wyniósł 10,5 tys. ton wobec 5,8 tys. ton wyeksportowanych rok wcześniej, a eksport jabłek wyniósł 980 ton wobec zaledwie 16 ton wywiezionych do połowy listopada 2014 roku.
Jeśli chodzi o warzywa, eksport kapusty i kalafiorów wzrósł z około 2 tys. ton do 10,1 tys. ton, eksport rzodkwi wyniósł 2,7 tys. ton z 750 ton rok wcześniej, a eksport ziół 1,4 tys. ton - w ubiegłym roku był on na poziomie 880 ton.
Największymi odbiorcami armeńskich owoców i warzyw w omawianym okresie były: Rosja, Gruzja, Kazachstan, Białoruś a także Iran.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1
Unijny handel zagraniczny jabłkami
czytaj dalej
Turecki rynek jabłek
Ukraina - wzrósł eksport pomidorów do UE
Turcja: wzrost eksportu orzechów laskowych
czytaj dalej
Maroko jednym z największych dostawców warzyw UE
Macedonia: rekordowe zbiory jabłek
czytaj dalej