Ceny winogron w górę, ale nie wszystkich
Obecny sezon okazał się trudny dla miłośników winogron w Polsce. Owoce te drożały w zasadzie bez przerwy począwszy od drugiej połowy listopada aż do ostatniej dekady stycznia. Oczywiście zimowa zwyżka cen to w przypadku winogron czynnik wybitnie sezonowy, jako że w tym okresie import z relatywnie bliskich krajów Europy Południowej jest zastępowany dostawami z krajów odległej południowej półkuli: RPA, Peru, Chile.
Nie mniej należy zauważyć, że sezon zimowy 2019/2020 był na rynku winogron kolejnym droższym od poprzedniego. W styczniu bieżącego roku cena średnia winogron ciemnych (różowych) osiągnęły, wedle danych z naszego redakcyjnego monitoringu, pułap 11,50 i poziom ten utrzymywał się przez 13 dni, podczas gdy rok temu było to też 11,50 zł/kg, ale tylko jednego dnia obowiązywała tak wysoka cena.
Teraz ceny winogron różowych są w wyraźnym trendzie spadkowym. Od 5 lutego, gdy jeszcze obowiązywało wspomniane 11,50 zł/kg do chwili obecnej (ceny w przedziale 9,00-12,00 zł/kg), średnia cena zmalała o niemal 9 procent. Podaż winogron różowych sprowadzanych z RPA, jaj zazwyczaj w tym okresie, wzrosła i umożliwiła korektę cen.
Inna jest natomiast sytuacja na rynku winogron jasnych. Tu wciąż dominują dostawy z Ameryki Południowej (głównie Chile i Peru), ale ich podaż maleje. A to prowadzi do umacniania cen. Obecnie w hurcie na większą skalę jest to przedział 14,00-16,00 zł/kg, o 7 procent średnio drożej niż na początku bieżącego miesiąca.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1