Chiński rynek winogron
Jak informuje USDA, w sezonie 2014/2015 chińska produkcja winogron stołowych powinna wynieść około 9,0 mln ton – to jest o 11 proc. więcej wobec poprzedniosezonowych 8,08 mln ton. W sumie owoce te uprawiane są w Chinach na powierzchni 735,0 tys. ha. Zdecydowanie 100 proc. lokalnych zbiorów kierowane jest na rynek do bezpośredniej konsumpcji - w sumie w sezonie 2014/2015 oszacowano je na około 9,16 mln ton – co oznacza, że Chińczycy nie są samowystarczalni w przypadku winogron, a konsumpcję i zapotrzebowanie na lokalnym rynku muszą wspomagać importem.
Dla porównania z uwagi na niższe poprzedniosezonowe zbiory konsumpcja wówczas była zdecydowanie niższa i wyniosła 8,21 mln ton. W omawianym sezonie 2014/2015 import spodziewany jest w wysokości 280,0 tys. ton, eksport zaś powinien wynieść 120,0 tys. ton. W przypadku importowanych winogron zdecydowana ich większość pochodzi z Chile, Peru oraz RPA.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1
Holandia: winogrona już nie takie tanie
Import winogron do Polski w III kw. 2014 roku
czytaj dalej
Uzbekistan – nowy potentat na światowym rynku
Chile: sezon nieco późniejszy, ale bardziej obfity
czytaj dalej