Drożeją włoskie winogrona
Zbliżający się koniec sezonu na włoskie winogrona widać już coraz wyraźniej. Podaż owoców się kurczy, a ceny zaczęły piąć się w górę. Niedługo winogrona z Włoch całkowicie znikną z polskiego rynku i zastąpią je winogrona z RPA oraz Chile/Peru.
W ciągu ostatniego tygodnia winogrona zdrożały średnio o około 4 proc., a najwyższe skoki cenowe odnotowano u importerów, którzy sprzedawali te owoce najtaniej. Ci, którzy od początku na owoce narzucili większą marżę próbują utrzymać ceny winogron na tym samym poziomie kosztem własnego zysku.
Obecnie jasne włoskie winogrona sprzedawane są w cenie od 42,00 do 55,00 zł za 7 kg (6,00 – 7,86 zł/kg brutto), a za winogrona ciemne trzeba zapłacić od 45,00 do 55,00 zł za 7 kg karton (6,43 – 7,86 zł/kg brutto).
Tureckie bezpestkowe winogrona jak dotąd utrzymują się w stabilnych cenach i kosztują od 33,00 do około 45,00 zł za 5 kg opakowanie (6,60 – 9,00 zł/kg brutto) – winogrona jasne. W przypadku różowych winogron drobnoowocowych z Turcji, zniknęły one już z polskiego rynku.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1
Ceny winogron bez zmian
Chwilowa stabilizacja cen winogron
Brazylia: tegoroczne zbiory winogron
Import winogron w I półroczu 2012 roku
czytaj dalej