„Elektroniczne języki” do pomiaru dojrzałości winogron
2014-01-15 15:12
W badaniu naukowcy z Hiszpanii opracował „języki
elektroniczne” do pomiaru dojrzałości ośmiu różnych rodzajów
winogron ( Macabeo , Chardonnay , Pinot Noir , Cabernet Sauvignon ,
Shyrah , Merlot i Bobal ). Stwierdzono prawidłową korelację
pomiędzy wynikami „elektronicznego języka” a analizowanych
parametrów w tradycyjnych testach (kwasowość owoców i ilość
cukru) .
Wyniki potwierdzają użyteczność takich urządzeń do kontroli dojrzałości winogron , a zatem określenia najwłaściwszego czasu zbierania. Wśród jego głównych zalet należy wymienić to, że są tanie i przenośne. Urządzenia te umożliwiają ciągłe monitorowanie procesu dojrzewania , co spowoduje większą kontrolę nad produktem i ostatecznie wzrost konkurencyjności .
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem