Grecja: rynek winogron
W sezonie 2012/2013, w okresie od lipca 2012 roku do czerwca 2013 roku szacuje się, że zbiory winogron stołowych w Grecji wyniosą około 275 tys. Ton, a powierzchnia upraw 16,5 tys. ha. Dla porównania w sezonie 2011/2012 była to wielkość 260 tys. ton, a jeszcze sezon wcześniej niecałe 329 tys. ton. Tym samym Grecja to trzeci co do wielkości unijny producent winogron, tuż za Włochami i Hiszpanią.
Do bezpośredniej konsumpcji w bieżącym sezonie około 205 tys. ton winogron, czyli nieco więcej wobec niecałych 194 tys. ton w poprzednim sezonie. W sezonie 2012/2013 z Grecji wyeksportowane zostanie nieco ponad 72 tys. ton winogron, czyli zaledwie o 5 tys. ton więcej wobec sezonu 2011/2012. Do pozostałych członków Unii Europejskiej wysłane zostanie 65,8 tys. ton, a do innych państw trzecich nieco ponad 6 tys. ton. Największe ilości winogron eksportowane są z Grecji w okresie od początku lipca do końca września. Trzema największymi rynkami – odbiorcami są Niemcy, Holandia i Wielka Brytania – w sumie do tych krajów trafia około 65 proc. greckiego eksportu.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1
Drożeją winogrona z RPA
Rosja: import winogron z Egiptu
Import winogron do Polski w 3 kwartałach 2012 r.
czytaj dalej