Peru będzie dominować na rynku winogron?
Zdaniem lokalnych analityków już w 2016 roku Peru ma ogromną szansę stać się drugim co do wielkości światowym eksporterem winogron stołowych. Biorąc pod uwagę kryzys w uprawach tych owoców u dwóch największych światowych producentów – w USA (Kalifornii) oraz w Chile, peruwiańscy producenci chcą wykorzystać nadarzającą się okazję.
Jak pokazują ostatnie lata produkcja winogron w Chile z roku na rok maleje, natomiast powierzchnia upraw w USA nie zmieniła się, choć także nie wzrosła w ostatnich latach. W Peru zdecydowaną przewagą jest bardzo korzystny klimat dla uprawy tych owoców oraz doskonałe gleby. By produkcja winogron w tym kraju mogła jednak znacząco wzrosnąć Peru musi uporać się ze słabym nawodnieniem oraz brakiem siły roboczej. Pomimo to w Peru corocznie obserwowany jest powolny wzrost zarówno produkcji winogron, jak i eksportu.
Największymi odbiorcami winogron są obecnie kraje takie jak Chiny, Rosja oraz kraje europejskie. Okres eksportu winogron z Peru to czas pomiędzy późnym październikiem a grudniem, czasami okres ten przesuwa się nawet na koniec stycznia. Obecnie winogrona są na trzecim miejscu w eksporcie owoców i warzyw z Peru – na pierwszym znajduje się kawa, a na drugim szparagi.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1
Import winogron do Polski w 2012 roku
czytaj dalej
RPA: mniejszy eksport winogron
czytaj dalej
Grecja: rynek winogron
czytaj dalej