Peru: coraz mniej Red Globe na eksport?
Sektor winogron deserowych w Peru przechodzi proces wymiany odmian. Dwie dekady temu większość producentów wybrała odmianę Red Globe, dzięki której kraj ten stał się jednym z wiodących światowych dostawców tego owocu. Obecnie jednak rynki są coraz bardziej wymagające i poszukują innych cech winogron, w wyniku czego peruwiańscy producenci stawiają na nowe odmiany.
Carlos Zamorano Macchiavello, dyrektor generalny Peruwiańskiego Stowarzyszenia Producentów Winogron Stołowych (PROVID), stwierdził, że w ostatnich latach nastąpił znaczny spadek hegemonii odmiany Red Globe w eksporcie winogron deserowych.
W 2012 roku Macchiavello oowiedział, że odmiana Red Globu stanowiła prawie 80 proc. eksportu winogron deserowych z Peru, a w obecnej kampanii wynosi już zaledwie mniej niż połowę. W kampanii 2017/2018 Peru wyeksportowało 285 tys. ton winogron stołowych (do końca kampanii pozostały jeszcze dwa tygodnie), z których 132 tys. stanowiła odmiana Red Globe, tj. 46,3 proc.
Odmiana Red Glob definitywnie nie zniknęła, ale jej udział w rynku spadł wraz ze wzrostem udziału innych odmian. Przedstawiciel PROVID powiedział również, że w kraju uprawianych jest około 50 odmian winogron, niektóre dopiero dla próby i inne, które już wykazały dobrą adaptację do warunków agroklimatycznych kraju.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1