Peru: wzrost produkcji winogron deserowych
Szacuje się, że peruwiańska produkcja winogron deserowych w nadchodzącym sezonie 2015 wzrośnie o 15,8 proc. Wszystko za sprawą powiększania się nasadzeń tego gatunku, a także udoskonaleniom praktyk rolniczych pozwalającym na wzrost wydajności plonu.
Przewiduje się, że wielkość produkcji winogron stołowych wyniesie łącznie 587.800 ton. Oczekuje się jednocześnie znacznego zwiększenia eksportu – średnio o 21,4 proc., który według danych raportu grupy MAXIMIXE będzie na poziomie 305.700 ton, a jego wartość wyniesie 771,8 mln dolarów.
Eksport napędzać będą przede wszystkim dostawy do Azji, zwłaszcza do Chin, a także na rynki dopiero debiutujące w handlu z Peru takie jak Oman, Bułgaria, Gabon, Kamerun oraz Gruzja.
Raport określa także, że do końca 2014 roku produkcja winogron deserowych w Peru wyniesie około 507.400 ton, co oznacza wzrost rok do roku o 15,5 proc. Wzrostu ten opiera się głównie na zwiększonym popycie na winogrona ze strony krajów azjatyckich, w tym w Chin i Hong Kongu, Tajlandii i Korei Południowej.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1
Włochy: nagły spadek cen winogron
czytaj dalej
Zebrano winogrona
Peruwiańskie owoce podbijają...
Import winogron do Polski w I półroczu 2014 roku
czytaj dalej