Prognoza dla tureckiego rynku rodzynek
Turcja to za Stanami Zjednoczonymi drugi co do wielkości producent rodzynek na świecie i liczący się ich eksporter. W sumie w Turcji uprawianych jest około 1200 różnego rodzaju odmian i gatunków winogron, a ich roczne zbiory sięgają nawet 4,0 mln ton. Około 30 proc. zbiorów kierowane jest do bezpośredniego spożycia jako winogrona deserowe, 35 proc. kierowane jest do suszenia, 5 proc. do produkcji lokalnych produktów jak na przykład pekmez, a około 10 proc. do produkcji wyrobów alkoholowych.
Miniony sezon był bardzo niekorzystnych dla lokalnych producentów rodzynek – w sumie produkcja wyniosła jedynie 196,1 tys. ton, jednak bieżący sezon 2016/2017 szacuje tą wielkość na znacznie wyższym poziomie - około 300,0 tys. ton. Lokalna konsumpcja oszacowana została na 50,0 tys. ton, zdecydowanie więcej – około 80 proc. produkcji kierowane jest na eksport. We wspomnianym sezonie 2016/2017 wyeksportowanych zostanie 220,0 tys. ton rodzynek, a głównymi kierunkami eksportowymi są od lat kraje unijne z naczelną tu Wielką Brytanią, Niemcami oraz Holandią.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1
Jaka sytuacja na rynku winogron?
czytaj dalej
Już są włoskie winogrona
czytaj dalej
Mniejsza produkcja rodzynek na świecie
czytaj dalej