Transgeniczne odmiany winogron z Chile?
Po trzynastu latach badań chilijskiemu konsorcjum Biofrutales udało się stworzyć pierwszą transgeniczną odmianę winogron deserowych. Rośliny tej odmiany są odporne na choroby grzybowe, które atakują winogrona, dzięki czemu przy ich produkcji nie są wymagane środki chemiczne do ich ochrony. Naukowcy opracowując winogrona skupili się na dwóch najgroźniejszych chorobach grzybowych takich jak mączniak czy szara pleśń.
Biofrutales w swoich badaniach skupiło się nad jedną z najpopularniejszych odmian na świecie - odmianą Thompson i to ona za jakiś czas wejdzie w fazę stałej produkcji w tym kraju, a tym samym stanie się też produktem eksportowym.
Kolejnymi gatunkami do których przymierza się firma Biofrutales to gatunki pestkowe takie jak brzoskwinie i nektarynki, a także czereśnie.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1
Tanieje Red Globe
czytaj dalej
Chiny: wzrost importu owoców
czytaj dalej
Włochy: rozpoczęły się zbiory winogron deserowych
czytaj dalej
Kłopoty krymskich producentów winogron
czytaj dalej
Import winogron do Polski w 2014 roku
czytaj dalej