W Turcji rośnie produkcja rodzynek
Dla porównania w poprzednim sezonie produkcja ta wyniosła jedynie 242,6 tys. ton, a jeszcze sezon wcześniej 310 tys. ton. rodzynek. Turcja to drugi po Stanach Zjednoczonych największy producent rodzynek na świecie i liczący się ich eksporter - około 40-45 proc. światowego eksportu skupiają właśnie turecki rodzynki.
W sumie w Turcji corocznie produkowane jest około 4,2 mln ton winogron – z czego około 30 proc. stanowią te odmiany przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji jako winogrona stołowe, około 35 proc. zbiorów kierowane jest właśnie do suszenia, około 25 proc. do produkcji pekmezu i pozostałe 10 proc. do produkcji napoi alkoholowych.
Zdecydowana ilość z lokalnej produkcji rodzynek kierowana jest na eksport – w sezonie 2014/2015 założono 245 tys. ton wobec 185 tys. ton sezon wcześniej.
Od lat największymi odbiorcami rodzynek z Turcji są kraje unijne - w sumie trafia tam corocznie około 85 proc. wysyłki. Trzej najwięksi unijni importerzy to Wielka Brytania, Niemcy i Holandia. Na lokalnym rynku do konsumpcji pozostanie w omawianym sezonie około 70 tys. ton rodzynek wobec 90 tys. ton w poprzednim sezonie.
Zobacz więcej: Winogrona ?preview=1
Słabsze zbiory winogron
Włochy: rosyjskie embargo wpływa na ceny winogron
czytaj dalej
Tureckie winogrona już na polskim rynku
czytaj dalej
Rośnie zainteresowanie winogronami
czytaj dalej
Tureckie winogrona będą droższe?
czytaj dalej
Peru: jakie zbiory winogron?
czytaj dalej