Chrzan korzeń
Symboliczny udział chrzanu w handlu
2007-07-11 00:00
Import chrzanu do Polski jest marginalny i wynosi od kilku do kilkudziesięciu ton rocznie.
Jego eksport też jest symboliczny – w ostatnich latach równał się zaledwie 10-20 czytaj dalej
Jego eksport też jest symboliczny – w ostatnich latach równał się zaledwie 10-20 czytaj dalej
Chrzan - warzywo mało wymagające
2006-03-01 00:00
Chrzan bardzo dobrze znosi warunki klimatyczne panujące w Polsce. Może rosnąć w miejscach zacienionych, ale jest wrażliwy na brak wody.
Najbardziej sprzyjają mu gleby czytaj dalej
Najbardziej sprzyjają mu gleby czytaj dalej
Znaczące uprawy dzikie chrzanu
2006-01-26 00:00
W Polsce chrzan uprawia się w kilku rejonach, m.in. w województwach (według poprzedniego podziału administracyjnego): sieradzkim, piotrkowskim, częstochowskim, skierniewickim
czytaj dalej
Zapotrzebowanie chrzanu według działów
2005-09-19 00:00
Szacunkowe roczne zapotrzebowanie chrzanu w Polsce według COBRO, w tonach
Odbiorcy
Przeznaczenie / Wyrób
Ilość
Gospodarstwa czytaj dalej
Przeznaczenie / Wyrób
Ilość
Gospodarstwa czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Zastosowanie chrzanu w Polsce
2005-04-12 00:00
W Polsce chrzan wykorzystuje się m.in.:
jako przyprawa do potraw kulinarnych w gospodarstwach domowych i zakładach gastronomicznych, w przemyśle garmażeryjnym
czytaj dalej
Chrzan pospolity
0000-00-00 00:00
Armoracia rusticana Gaertn. et al. okazała bylina z rodziny kapustowatych. Łacińska nazwa Armoracia wywodzi się z celtyckiego ar-blisko oraz more-morze, czyli roślina rosnąca blisko morza.
czytaj dalej