2025-10-28 11:45
Źródło:
www.fresh-market.pl
Ceny warzyw na polskich rynkach - Październik 2025
- Raport cenowy oparty na analizie rynku świeżych warzyw w Polsce pokazuje stabilność cen na przestrzeni ostatnich tygodni. Dane z dnia 28 października 2025 pochodzą z kilku kluczowych rynków hurtowych, w tym Warszawy (Bronisze), Poznania (WGRO), Praskiej Giełdy Spożywczej, Rzeszowa (Agrohurt), Wrocławia (Targpiast), Kalisza oraz Wrocławskiego Targpiastu, ukazują zróżnicowany obraz cenowy w poszczególnych lokalizacjach. Ceny oscylowały w przedziale od 0.80 zł do 5.00 zł za kilogram, świadcząc o dość stabilnej sytuacji na rynku.
- Na rynku warszawskim (Bronisze) ceny buraków ćwikłowych, marchwi oraz pietruszki wykazały brak zmian w porównaniu do wcześniejszych danych, z cenami odpowiednio 0.80-1.20 zł/kg dla buraków i marchwi, oraz 3.25-4.50 zł/kg dla pietruszki. Podobnie sytuacja wyglądała w przypadku selerów, gdzie ceny utrzymały się na poziomie 1.20-2.00 zł/kg, a selera naciowego w przedziale 4.00-5.00 zł za sztukę.
- W Poznaniu (WGRO) ceny również były stabilne, choć nieco wyższe dla niektórych produktów. Buraki wyceniono na poziomie 4.00-5.00 zł za 5 kilogramów, co przekłada się na 0.80-1.00 zł/kg. Z kolei marchew kosztowała między 8.00-17.00 zł za 10 kilogramów, czyli od 0.80 do 1.70 zł/kg. Pietruszka osiągnęła ceny 10.00-15.00 zł za 5 kg, co daje 2.00-3.00 zł/kg. Seler utrzymywał się na poziomie 8.00-10.00 zł za 5 kg, odpowiadając tym samym cenie 1.60-2.00 zł/kg.
- Na Praskiej Giełdzie Spożywczej ceny były wyjątkowo stałe, przy czym buraki i marchew oba wyceniono na 0.90 zł/kg. Pietruszka w pęczkach osiągnęła cenę 3.50 zł, a seler i seler naciowy odpowiednio 1.50 zł/kg i 4.20 zł za sztukę.
- Rzeszowski Agrohurt wykazał największe spadki cen pietruszki ciętej, odnotowując aż 18.2% redukcji do przedziału 4.00-5.00 zł/kg. Buraki i marchew cięta zanotowały minimalne spadki o 2.8%, z cenami 1.50-2.00 zł/kg. Natomiast ceny selera obniżyły się o 22.2%, wynosząc teraz 3.00-4.00 zł/kg.
- We Wrocławiu (Targpiast), gdzie zarówno buraki, jak i importowana i lokalna marchew były przedmiotem analizy, ceny pozostały stabilne, kształtując się dla buraków na poziomie 1.00-1.80 zł/kg, a dla marchwi krajowej i z importu odpowiednio 1.50-2.00 zł/kg oraz 2.50-3.50 zł/kg. Pietruszka odnotowała lekki spadek o 6.3%, osiągając zakres 3.00-4.50 zł/kg.
- Na kaliskiej giełdzie cenowej, buraki czerwone zanotowały wzrost cen o 30%, osiągając zakres 1.20-1.40 zł/kg. Pietruszka korzeń z kolei wzrosła o 11.1% do 5.00 zł/kg. Seler wraz z natką i marchew krajowa utrzymały poprzednie wartości cenowe bez zmian.
- Pod względem najwyższych cen, Kalisz wykazał największe ceny przepylenie dla pietruszki, wynoszące 5.00 zł/kg, podczas gdy najniższe ceny dla buraków widoczne były na Praskiej Giełdzie Spożywczej przy 0.90 zł/kg. Ta różnica wynosząca 4.10 zł/kg przekłada się na 455.6% różnicy cenowej między tymi rynkami. Średnia krajowa cena dla buraków wynosiła około 1.04 zł/kg, co świadczy o delikatnym wzroście w odniesieniu do poprzednich notowań.
- Na cenę produktów mogą mieć wpływ czynniki sezonowe, jak i pochodzenie produktów. Wzrosty cen dla krajowej pietruszki mogą częściowo wynikać z ograniczonej podaży końcem sezonu oraz dodatkowych kosztów związanych z przetwórstwem i transportem. Warto zauważyć, że ceny importowanej marchwi są wyższe od lokalnych w związku z wysokością opłat celnych i różnic w jakości.
Zobacz więcej: Raporty
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem



