Pomidory
W przemyśle pomidorowym zabraknie surowca?
2006-00-00 00:00
Zbiory pomidorów gruntowych do przetwórstwa będą prawdopodobnie niższe niż oczekiwano. Według prognoz GUS (koniec lipca), miały byc one wynieść blisko 240 tys. ton, jt. o ok. 3%
czytaj dalej
Wątpliwa jakość pomidorów gruntowych
2006-00-00 00:00
Warunki pogodowe przyczyniły się do pogorszenia jakości tegorocznych pomidorów gruntowych. Zakłady przemysłowe mają trudności z zakupem dobrego surowca do mrożenia.
Spółdzielnie
czytaj dalej
Atuty w produkcji pomidorów spod osłon
2006-00-00 00:00
Wydaje się, że uprawa pomidorów spod osłon ma większe szansę powodzenia niż uprawa pomidorów gruntowych. Przemawiają za tym następujące fakty:
po okresie regresu (1989-1993),
czytaj dalej
Ciepło przede wszystkim!
2006-00-00 00:00
Proporcje upraw szklarniowych do produkcji w wysokich tunelach foliowych wynosiły w latach 90. 1:7.
Centra produkcji ogrodniczej w tunelach foliowych powstały czytaj dalej
Centra produkcji ogrodniczej w tunelach foliowych powstały czytaj dalej
Pomidory gruntowe - stabilna sytuacja w przetwórstwie
2006-00-00 00:00
Spółdzielnie ogrodnicze płacą za pomidory gruntowe ok. 1,00-1,20 zł/kg. To mniej o 20-40% w stosunku do ubiegłego roku.
Za warzywa przeznaczone do przetwórstwa (produkcja czytaj dalej
Za warzywa przeznaczone do przetwórstwa (produkcja czytaj dalej
Mocne strony kontraktacji
2006-00-00 00:00
Koszt pomidorów do mrożenia, skupowanych przez zakłady przetwórcze utrzymuje się w bieżącym sezonie na stałym poziome. Na początku października płacono za nie ok. 0,47-0,48
czytaj dalej
Pomidory – wierzchołek importu
2006-00-00 00:00
Największy udział sprowadzanych do polski warzyw stanowią pomidory. W roku 2005 import tych warzyw liczył blisko 60 tys. ton, tj. dwa razy więcej niż w 2003 r.
Prognozuje się, ze
czytaj dalej
Pożądane cechy odmian pomidorów
2006-00-00 00:00
Według ekspertów z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach, odmiany pomidorów uprawianych pod osłonami powinny wyróżniać się następującymi cechami:
zdrowotność odmiany
czytaj dalej
Próby wzmocnienia odporności
2006-00-00 00:00
Zdaniem ekspertów, fungicydy miedziowe wymagają stosowania karencji (ok. siedmiodniowej). W Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach prowadzone są badania nad nowymi środkami
czytaj dalej
Pomidory gruntowe wymagają nawadniania
2006-00-00 00:00
Ostatnie, wyjątkowo suche lata dowiodły, że nawadnianie plantacji pomidorów gruntowych jest coraz częściej procesem koniecznym. Według Wojciecha Wojcieszka, nawilżanie upraw powinno być
czytaj dalej
Ciepły klimat – bogata produkcja pomidorów
2006-00-00 00:00
Kraje o zbliżonym klimacie do Polski, np. Niemcy nie wytrzymały konkurencji pomidorów spod osłon rodzimej produkcji z zagranicznymi. Otwarty rynek Unii Europejskiej przyczynił się do
czytaj dalej
Polskie pomidory na niemieckim rynku
2006-00-00 00:00
We wrześniu i w październiku na niemieckich rynkach hurtowych sprzedawano pomidory polskiej produkcji. Warzywa były dostępne w dwóch kalibrażach - 57-67 mm i 47-57 mm.
Za
czytaj dalej
Ceny skupu pomidorów spod osłon w Polsce w latach 1997-2005
2006-00-00 00:00
W latach 1997-2005, na skutek wzrostu produkcji pomidorów spod osłon ceny tych warzyw w skupie obniżają się. W 2005 r. spółdzielnie ogrodnicze płaciły za nie 3,03 zł/kg, czyli o 3%
czytaj dalej
AMITOM - główny producent pomidorów do przetwórstwa
2006-00-00 00:00
Światowa czołówkę w przetwórstwie pomidorów tworzą przede wszystkim państwa leżące w rejonie śródziemnomorskim, a więc: Francja, Grecja, Izrael, Włochy, Hiszpania, Tunezja
czytaj dalej
Środki prewencyjne
2006-00-00 00:00
Według wielu fachowców (m.in. prof. J. Robaka ), jako preparaty interwencyjne przeciwko zarazie ziemniaczanej zaleca się następujące fungicydy: Ridomil Gold MZ 68 WG, Acrobat MZ 69 WP, Tatoo
czytaj dalej
Vivat „Vine tomatoes”!
2006-00-00 00:00
W krajach Unii Europejskiej areał upraw pomidorów groniastych (“vine tomatoes”) zyskuje na znaczeniu. W Holandii - u głównego producenta tych warzyw - udział pozostałych typów
czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Stany Zjednoczone na przedzie
2005-07-27 00:00
W ostatnich latach, światowa produkcja pomidorów gruntowych wynosiła średnio 60-80 mln ton. Największymi producentami okazały się Stany Zjednoczone (12 mln ton), Chiny (8,9 mln ton)
czytaj dalej
Ryzykowna produkcja
2005-06-09 00:00
Panujący w Polsce klimat jest znacznie surowszy niż w krajach Europy południowej. Z tego względu, uprawa pomidorów bywa w naszym kraju ryzykowna. Najmniej obaw mają
czytaj dalej