Pomidory
Kombinacja mechanizmów odporności roślin gospodarza z metodami biologicznej kontroli stanowi obiecującą strategię dla zrównoważonego zarządzania szkodnikiem pomidora Phthorimaea (Tuta) absoluta - inwazyjnym szkodnikiem pochodzącym z Ameryki Łacińskiej, który jest obecny na całym świecie.
czytaj dalej
Analiza trendów ekologicznego zarządzania zgniliznami grzybowymi po zbiorze w pomidorach.
2025-06-20 00:00
Ten artykuł omawia zrównoważone strategie kontroli pleśni poszpitalnej (np. Botrytis cinerea, Alternaria spp. i Colletotrichum gloeosporioide) w pomidorach. Alternatywy ekologiczne dla syntetycznych fungicydów skupiają się na antagonistach mikrobiologicznych oraz zintegrowanych podejściach łączących.
czytaj dalej
"Zawsze miło być kopiowanym," mówi z uśmiechem Richard Kohn, Dyrektor Generalny Iyris i SkyFarms. "To oznacza, że jesteśmy na czele stada." Iyris był pionierem w opracowywaniu technologii ciepłomitujących do szklarni, takich jak Second Sky, dodatek do materiału, który znacząco redukuje...
czytaj dalej
Dawkowanie reakcji pomidorowego plonu na frakcję dalekiej czerwieni w oświetleniu dodatkowym
2025-06-20 00:00
Dodatkowe oświetlenie LED w uprawach szklarniowych jest zazwyczaj bogate w czerwone światło (R, 600 - 700 nm), podczas gdy brakuje dalekowzrocznego światła (FR, 700 - 800 nm), co skutkuje warunkami wzrostu z niższymi frakcjami dalekowzrocznego światła w porównaniu do słońca (< 0,46; FR / (R + FR)). W tych warunkach świetlnych, dodatek
czytaj dalej
UPA-UCE Extremadura ostrzega przed kampanią pomidorową „opóźnioną, ograniczoną i z cenami na ruiny".
2025-06-20 00:00
UPA-UCE Extremadura zgłosiła, że początek kampanii pomidorowej przewidywany jest później niż zwykle, ze „znacznym” zmniejszeniem powierzchni uprawy i „rujnującymi cenami” dla rolników. Opady deszczu spowodowały opóźnienie w sadzeniu pomidorów, które w połączeniu z...
czytaj dalej
Ceny pomidorów w Stanach Zjednoczonych mogą wzrosnąć ze względu na nowe cła na import z Meksyku, co wpłynie na wydatki restauracji, sklepów spożywczych i gospodarstw domowych. Departament Handlu Stanów Zjednoczonych ogłosił 20,91% cło na większość importowanych pomidorów z Meksyku, które wejdzie w życie 14 lipca, kończąc zawieszenie wcześniejszych kar nałożonych w 2019 roku.
czytaj dalej
Indyjscy naukowcy opracowali pomidory bezpestkowe.
2025-06-19 00:00
W Vadodarze, w Indiach, badacze z Wydziału Botaniki na Wydziale Nauk Ścisłych Uniwersytetu M S dokonali postępu w produkcji pomidorów bezpestkowych i przedłużeniu ich trwałości poprzez techniki wygaszania genów. Badania, sfinansowane przez Narodową Radę Badań Naukowych, były prowadzone przez
czytaj dalej
Mimo rosnącej liczby szklarni i intensywnych sadów w Armenii, lokalnie uprawiane owoce i warzywa często są droższe niż importowane. Kluczowy powód: duża część armeńskich produktów rolnych, takich jak morele, wiśnie, pomidory i truskawki, jest eksportowana, głównie do Rosji, co pozostawia...
czytaj dalej
Ceny pomidorów rosną w Nigerii podczas Święta Sallah.
2025-06-19 00:00
Stowarzyszenie Producentów i Przetwórców Pomidorów w Nigerii wskazało na zwiększone zapotrzebowanie podczas obchodów Święta Sallah oraz niską produkcję jako wyjaśnienie niedawnej wzrostu cen pomidorów. W rozmowie z Agencją Informacyjną Nigerii, pan Rabiu Zuntu, przewodniczący oddziału TOPAN w stanie Kaduna, podał
czytaj dalej
Eksperymenty prowadzą do większego zrozumienia, głębszych spostrzeżeń, a czasem nawet przynoszą owoce. Tak właśnie było w zeszłym roku w Narodowym Laboratorium Energii Odnawialnej Departamentu Energii Stanów Zjednoczonych (NREL), gdzie badacze hodowali kilkanaście roślin pomidorów. Schowane w rogu na
czytaj dalej
Szczęście pomidorowe, wybór odmian i "Bramstedter Terroir"
2025-06-18 10:00
Wykształcona rolniczka poświęciła swoją pracę dyplomową pomidorom i wie, dlaczego niektóre błyszczą - a mimo to są bezwartościowe. Na gospodarstwie ekologicznym Hof Steding w Bramstedt koło Bassum zajmuje się uprawą, zbiorami i bezpośrednią sprzedażą na rynku Domshof w Bremie i rynku Delme.
czytaj dalej
W pierwszym kwartale roku import owoców i warzyw z Maroka do UE wyniósł 1 121 milionów euro, czyli o 14% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku, kontynuując wzrostowy trend z ostatnich lat. Wolumen zwiększył się o 9%, osiągając 512 689 ton. Pomidory pozostają największym...
czytaj dalej
Chiny: Wykorzystanie genetyki kwiatów do zmiany pomidorów na złote.
2025-06-18 00:00
Złocista kamelia, znana z rzadkich i żywych żółtych kwiatów, od dawna fascynuje ogrodników. Podczas gdy większość gatunków kamelii produkuje czerwone lub białe kwiaty, C. nitidissima wyróżnia się swoim uderzającym złotym odcieniem. Jednak dokładne pigmenty odpowiedzialne za tę barwę pozostały nieznane.
czytaj dalej
"Nasza strategia opiera się na średniej odporności na ToBRFV, aby zagwarantować optymalną jakość."
2025-06-18 00:00
ToBRFV jest niewątpliwie głównym problemem dla marokańskich plantatorów pomidorów. Do tej pory jedynym środkiem kontroli przez kilka sezonów było drastyczne rozwiązanie polegające na wyrwaniu roślin. Plantatorzy z niecierpliwością oczekują na hodowców nasion, którym powierzono delikatną misję opracowania nowych odmian odpornych.
czytaj dalej
Ocena strategii nawadniania dla upraw pomidorów i papryki
2025-06-18 00:00
W Dakocie Północnej produkcja warzyw jest ograniczona ze względu na niskie temperatury wiosenne i krótki okres wzrostu. Wysokie tunele, zwane również nieogrzewanymi szklarniami, są powszechnie wykorzystywane do podniesienia temperatury powietrza i wydłużenia okresu wzrostu. Wewnątrz wysokich tuneli stosuje się optymalne planowanie nawadniania i
czytaj dalej
Stres cieplny (HS) stanowi znaczące zagrożenie dla uprawy pomidorów (Solanum lycopersicum L.), prowadząc do zmniejszenia plonu przez cały cykl produkcji. Oprócz hodowli, obiecującym podejściem do zwiększenia tolerancji na stres cieplny jest szczepienie. W tym celu podkładki pochodzące z genotypów tolerancyjnych.
czytaj dalej
Australia: Queensland wprowadza rozporządzenie kontroli w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się ToBRFV
2025-06-18 00:00
W poniedziałek (16 czerwca) w Queensland wprowadzono zakaz kontrolny w celu powstrzymania bardzo zaraźliwego wirusa pomidora, zwanego "tomato brown rugose fruit virus", przed dostaniem się do stanu. Wirus ten, który wpływa na pomidory, papryki i chili, nie stanowi żadnego ryzyka dla zdrowia ludzkiego. Powoduje żółte i brązowe plamy.
czytaj dalej
"Meksykańska branża pomidorowa wprowadziła innowacje i odpowiedziała na zapotrzebowanie konsumentów"
2025-06-18 00:00
W 1996 roku Departament Handlu i meksykańscy producenci pomidorów zgodzili się na wprowadzenie Porozumienia Zawieszenia w Sprawie Pomidorów (TSA). Porozumienie zapewnia, że meksykańskie pomidory są sprzedawane w USA po cenie referencyjnej ustalonej w ramach TSA. Ten żywy dokument jest przedłużany co pięć lat i
czytaj dalej
"Meksykańska branża pomidorowa zainnowowała i odpowiedziała na zapotrzebowanie konsumentów"
2025-06-18 00:00
W 1996 roku Departament Handlu i meksykańscy plantatorzy pomidorów zgodzili się na wprowadzenie Porozumienia Suspendującego w Sprawie Pomidorów (TSA). Porozumienie zapewnia, że meksykańskie pomidory są sprzedawane w USA po cenie referencyjnej TSA lub wyższej. Ten żywy dokument jest przedłużany co pięć lat i
czytaj dalej
"Nasza strategia polega na średnim oporze wobec ToBRFV, aby zagwarantować optymalną jakość."
2025-06-17 00:00
ToBRFV jest niewątpliwie głównym zmartwieniem marokańskich plantatorów pomidorów. Do tej pory jedynym środkiem kontroli przez kilka sezonów było drastyczne usunięcie roślin. Plantatorzy z niecierpliwością oczekują na hodowców nasion, którzy mają za zadanie delikatnie opracować nowe odmiany odporne.
czytaj dalej