Jak kupić jakościowy bakłażan?
2010-11-08 21:23
Źródło:
www.fresh-market.pl
Przede wszystkim na jego jędrność i połysk, kolor powinien być fioletowy, jedwabisty, bez odcienia tabaczkowego.
Szypułka i kielich ma być świeży, zielony. Niedopuszczalne są plamy gnilne. Po przekrojeniu, miąższ powinien być zdrowy, o jednolitej konsystencji, bez przerośniętych pestek. Bakłażana przewozimy w temperaturze 8-12 st. C. Jest średnio wrażliwy na etylen, sam produkuje go mało. Należy pamiętać, że producent ma obowiązek sortować produkt w klasie I i jednocześnie podać na etykiecie zakres wielkości. Bakłażany można sortować według średnicy lub masy.
Minimalna średnica wynosi 40 mm dla podłużnych i 70 mm dla owalnych, minimalna masa to 100 g. Można handlować bakłażanami mini, ale należy pamiętać, że produkt miniaturowy oznacza odmianę lub uprawę bakłażanów, otrzymanych w wyniku odpowiedniej hodowli i/lub specjalnych technik uprawnych, wyłączając bakłażany odmian nieminiaturowych, które nie osiągnęły pełnego stopnia rozwoju lub nie mają odpowiedniej wielkości.
Szypułka i kielich ma być świeży, zielony. Niedopuszczalne są plamy gnilne. Po przekrojeniu, miąższ powinien być zdrowy, o jednolitej konsystencji, bez przerośniętych pestek. Bakłażana przewozimy w temperaturze 8-12 st. C. Jest średnio wrażliwy na etylen, sam produkuje go mało. Należy pamiętać, że producent ma obowiązek sortować produkt w klasie I i jednocześnie podać na etykiecie zakres wielkości. Bakłażany można sortować według średnicy lub masy.
Minimalna średnica wynosi 40 mm dla podłużnych i 70 mm dla owalnych, minimalna masa to 100 g. Można handlować bakłażanami mini, ale należy pamiętać, że produkt miniaturowy oznacza odmianę lub uprawę bakłażanów, otrzymanych w wyniku odpowiedniej hodowli i/lub specjalnych technik uprawnych, wyłączając bakłażany odmian nieminiaturowych, które nie osiągnęły pełnego stopnia rozwoju lub nie mają odpowiedniej wielkości.
Zobacz więcej: Bakłażany
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem