Rosja: jakość importowanych z Egiptu produktów coraz słabsza
Rosyjska Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego (Rosselchoznadzor) od pewnego czasu notuje sukcesywnie spadającą jakość importowanych z Egiptu owoców i warzyw. Informację przekazała wiceszefowa Rosselchoznadzor, Julia Szwabauskene w telekonferencji z szefem Centralnej Administracji Egiptu, Ibrahimem Ahmed Imbaba wyjaśniając powód kwarantanny, którą zostały objęte poszczególne towary.
Do Rosji, od momentu wprowadzania embargo na produkty z Turcji, zaczęło trafiać z Egiptu znacznie więcej m. in. pomidorów, bakłażanów, marchwi oraz warzyw zielonych. Niestety coraz częściej ich jakości pozostawia wiele do życzenia i w przesyłkach spotyka się tzw. szkodniki kwarantannowe.
Tylko w marcu tego roku, odnotowano pięć przypadków wykrycia owadów kwarantannowych w egipskich produktach roślinnych importowanych do Rosji - służba prasowa cytuje słowa szefa wydziału zastępca Rosselchoznadzor.
W związku z tym, Rosselchoznadzor zwróciła się do Egipt Central Administration w celu zapewnienia uwierzytelniania certyfikatów fitosanitarnych. Ponadto Rosselchoznadzor wystąpiła o informacje na temat wielkości produkowanych i eksportowanych produktów spożywczych pochodzenia roślinnego w Egipcie.
Zobacz więcej: Bakłażany
Rosjanie przyglądają się azerskim producentom warzyw
Egipt oferuje Rosji alternatywę dla tureckich produktów
czytaj dalej
Egipt importuje głównie z Włoch
czytaj dalej