Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Hiszpania – będzie mało brokułów

W miniony weekend w Estremadurze w Hiszpanii odbyły się targi Agroexpo; międzynarodowe wydarzenie, które zgromadziło ekspertów z sektora rolnego. Jednym z nich był Javier Bernabéu, sekretarz stowarzyszenia + Brócoli, który przedstawił prezentację na temat teraźniejszości i przyszłości brokułów w Hiszpanii.

Według niego, obecna kampania jest bardzo nietypowa, ponieważ zbyt wiele brokułów zostało posadzonych na jesienne zbiory i zbyt mało na zimę. To, wraz z faktem, że ciężkie deszcze w listopadzie uszkodziły niektóre uprawy, powoduje pewne niedobory, które znajdują odzwierciedlenie w dość wysokich cenach.

"Wydaje się, że ta sytuacja może trwać aż do lata, ponieważ obecnie jest mniej sadzonek niż zwykle", mówi ekspert, który mimo to zgłosił dobrą wiadomość dla miłośników tych warzyw, a mianowicie, że powierzchnia brokułów w regionie Estremadura wzrosła z 1500 hektarów dziesięć lat temu do obecnego poziomu 5000 hektarów.

Jeśli chodzi o produkcję krajową, Javier Bernabéu wyjaśnia, że ​​hiszpańskich brokułów było dużo w październiku, listopadzie i grudniu, co było dobre na dobrą kampanię świąteczną. "Eksport rozpoczął się o zwykłej porze i był wysyłany regularnie, popyt jest normalny, wszystkie kontrakty są spełniane, chociaż w niższych wolumenach, więc nic nie pozostaje w zapasie", mówi sekretarz + Brócoli.

Pomimo wspomnianego niedoboru Bernabéu twierdzi, że spożycie brokułów w Hiszpanii nadal rośnie w dobrym tempie. Z jego prezentacji wynikało, że średnio każdy Hiszpan spożywa "półtora kilo brokułów rocznie".

To pozytywny wynik, ale jaki jest udział brokułów w globalnej gospodarce rolnej Hiszpanii? "Oczywiste jest, że to uprawa społeczna, z wysokim zapotrzebowaniem na siłę roboczą, która w znacznym stopniu przyczynia się do rozwoju gospodarki społecznej, a ponadto, zgodnie z oficjalnymi danymi, ceny uzyskane z eksportu brokułów wynoszą około 1 euro/kg (w tym wszystkie koszty), co zapewnia dobrą równowagę dla gospodarki krajowej ", mówi Bernabéu.

Warto również zwrócić uwagę na perspektywy uprawy w krótkim okresie. Znaczący wzrost produkcji w Estremadurze oraz w Ribera del Ebro jesienią umożliwił dostarczenie dużych ilości przemysłowi przetwórczemu. Mrożone brokuły zyskują na popularności i ten segment rynku rośnie szybciej niż rynek świeżych brokułów. "W chwili obecnej przemysł przetwórczy jest zapewne nasycony mrożonymi brokułami, ale nowa produkcja zacznie się dopiero na jesieni, z wyjątkiem produkcji z ich własnych plonów. To prawdopodobnie doprowadzi do niedoboru w lecie."

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE