Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – trudny start eksportu sałaty

Produkcja sałaty i brokułów rośnie w Hiszpanii (w prowincji Murcja) z tygodnia na tydzień. Wszystko jest gotowe do eksportu znacznych ilości na rynki europejskie, ale sprzedaż ta jest nadal mocno utrudniona. A to ze względu na to, że w krajach Europy wciąż są jeszcze dostępne sałata lodowa i brokuły z lokalnych upraw. Rynek jest więc bardziej konkurencyjny.

"Początek naszego eksportu do Europy został opóźniony o trzy tygodnie w porównaniu do poprzednich kampanii" potwierdza Domingo Llamas, prezes Hoyamar. "Francja, Niemcy, Polska i Włochy oraz inne kraje europejskie, wciąż mają własną lokalną produkcję ze względu na dobre warunki pogodowe w okresie od września do października. Dopóki temperatura znacząco tam nie spadnie, a jakość ich warzyw się nie pogorszy, nie będą sięgać po naszą ofertę," wyjaśnia Domingo Llamas. "Mamy nadzieję, że sytuacja się zmieni w przyszłym lub następnym tygodniu."

Sałata lodowa – zapowiada się spadkowo

Według producenta i eksportera, złoty wiek sałaty lodowej już minął i przyszłość tego rynku wygląda ponuro. "Konsumpcja sałaty lodowej nieustannie spada na rzecz nowych odmian sałaty. Ponadto, zmiany klimatu i problemy w zaopatrzeniu w wodę mają negatywny wpływ na jakość tej odmiany, zachęcając plantatorów, aby w produkcji przechodzić na inne sałaty".

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE