Burak ćwikłowy
0000-00-00 00:00
(Beta vulgaris L.) rodzina Chenopodiaceae
Burak ćwikłowy pochodzi od buraka nadmorskiego, rosnącego dziko na wybrzeżu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie.
Jest rośliną dwuletnią. Głównym barwnikiem w korzeniu spichrzowym buraka jest betanina. Część jadalna zawiera cukry, witaminy z grupy B, żelazo, mangan, potas, wapń i kobalt. W korzeniu natomiast znajdują się substancje pektynowe, ułatwiają trawienie.
W Polsce uprawia się następujące odmiany buraka ćwikłowego:
- Glob F1
- Egipski
- Crossy
- Czerwona Kula
- Okrągły Ciemnoczerwony
- Chrobry
- Nochowski
- Rywal
- Opolski
Zobacz więcej: Buraki?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem