Jak duże będą straty w warzywach kopcowanych
Mroźna pogoda, jaka w końcu nawiedziła Polskę może się okazać bardzo niekorzystna dla warzyw przechowywanych w kopcach. Problemem są nie tyle niskie temperatury, co brak opadów śniegu. Śnieg stanowiłby izolację chroniącą zakopcowane warzywa, bez niego są one dużo bardziej narażone na przemrożenie.
Że straty będą wiadomo na pewno. Nie znana jest tylko skala tych strat. Jeśli okaże się, że mróz poważnie zaszkodził kopcowanym warzywom, może to mieć wpływ na podaż i ceny, kiedy zima wreszcie odpuści. Jak do tej pory, w przypadku takich warzyw, jak kapusta biała problemem była nadpodaż. Podobnie rzecz się miała na przykład w przypadku buraków ćwikłowych. Jeśli jakość warzyw w kopcach mocno ucierpi, to może się okazać, że w końcówce sezonu trudno będzie na rynku o towar dobrej jakości. Konsekwencją będzie, z jednej strony pojawienie się na rynku dużych ilości słabych jakościowo warzyw, sprzedawanych po niskich cenach i niejako „psujących” rynek. Z drugiej strony, o ile ruszyłby eksport do Rosji, może być kłopot ze znalezieniem towaru spełniającego eksportowe standardy.
Przeczytaj też: Małopolska – popyt na buraki wciąż niski
Zobacz więcej: Buraki?preview=1