Małopolska – zmiany na rynku korzeniowych
Schyłek starego sezonu to niemal zawsze czas, gdy sytuacja cenowa staje się bardziej dynamiczna. Wszak młodych warzyw jeszcze nie AM (w każdym razie nie ma ich dużo), a zapasy „starych” coraz szybciej się kurczą.
Podobnie jest w tym roku, z tym że w przypadku marchwi spadek podaży i jakości towaru rodzimego z naddatkiem kompensowany jest importem z Holandii. Dlatego wzrost cen marchwi jest niewielki. Więcej pod tym względem dzieje się w przypadku pozostałych warzyw. Mocno drożała ostatnio pietruszka, ale też i selery. Wyższe ceny mają „stare” buraki, ale te młode, sprzedawane w pęczkach tanieją.
- okolice Igołomii (ceny producenta):
marchew szczotkowana 0,65 – 0,70 zł/kg,
buraki myte 0,70 - 0,75 zł/kg,
seler myty 2,00 – 2,40 zł/kg,
pietruszka myta 2,50 – 3,00 zł/kg.
- okolice Tropiszowa (ceny skupu):
marchew szczotkowana 0,65 – 0,70 zł/kg za ładną,
buraki myte 0,75 - 0,80 zł/kg,
selery myte 1,80 – 2,20 zł/kg,
pietruszka myta 2,40 – 3,00 zł/kg.
- okolice Krakowa:
marchew szczotkowana 0,65 – 0,70 zł/kg,
buraki myte 0,75 – 0,80 zł/kg,
buraki młode 1,70 – 2,50 zł/pęczek,
selery myte 1,80 – 2,00 zł/kg,
pietruszka myta 2,60 – 3,20 zł/kg.
Zobacz więcej: Buraki