Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wstępne dane szacunkowe na temat zbiorów warzyw w 2011 r.

GUS szacuje łączną produkcję warzyw w 2011 r na 4,3 mln ton, czyli nieco więcej niż rok temu. Szacunki mówią o lepszych zbiorach wszystkich podstawowoych gatunków warzyw gruntowych. Największą różnicę przewiduje się w zbiorach cebuli, która w 2010 r plonowała bardzo słabo. Kluczowym czynnikiem decydującym o wielkości zbiorów będą dalsze warunki wegetacji.

Poniżej przedstawiamy zestawienie z danymi GUS z lat 2009 i 2010 oraz szacunkowymi danymi z roku 2011, poszerzoną o wcześniejsze szacunki tegorocznych zbiorów opublikowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

 

  2009 2010       2011 GUS         2011 IERiGŻ
                                                                                       w tys. ton                               
Ogółem 4810 4250 4300 4800
kapusta 1276 1090 1100 1250
kalafiory 225 200 200 230
cebula 708 583 600 755
marchew jadalna 913 815 820 850
buraki ćwikłowe 351 324 330 365
pomidory grunt. 256 247 255 260
ogórki grunt. 265 250 250 260
pozostałe 815 741 750 830

Jak widać szacunki GUS i IERiGŻ różnią się głównie jeśli chodzi o zbiory kapusty, cebuli i warzyw pozostałych. Co istotne, jeśli chodzi o GUS, to szacunki na 2011 rok niewiele się różnią od zbiorów z 2010 roku, który był przecież rokiem bardzo złym dla warzyw. Jak na razie aktualne podaż i ceny warzyw są wielokrotnie niższe niż przed rokiem. Ta różnica nie może wynikać tylko w różnicy w poziomie eksportu do Rosji. W bieżącym roku warzyw jest po prostu więcej niż przed rokiem, zwłaszcza kapusty.

 

 

 

 

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem