Wstępne dane szacunkowe na temat zbiorów warzyw w 2011 r.
GUS szacuje łączną produkcję warzyw w 2011 r na 4,3 mln ton, czyli nieco więcej niż rok temu. Szacunki mówią o lepszych zbiorach wszystkich podstawowoych gatunków warzyw gruntowych. Największą różnicę przewiduje się w zbiorach cebuli, która w 2010 r plonowała bardzo słabo. Kluczowym czynnikiem decydującym o wielkości zbiorów będą dalsze warunki wegetacji.
Poniżej przedstawiamy zestawienie z danymi GUS z lat 2009 i 2010 oraz szacunkowymi danymi z roku 2011, poszerzoną o wcześniejsze szacunki tegorocznych zbiorów opublikowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
2009 | 2010 | 2011 GUS | 2011 IERiGŻ | |
w tys. ton | ||||
Ogółem | 4810 | 4250 | 4300 | 4800 |
kapusta | 1276 | 1090 | 1100 | 1250 |
kalafiory | 225 | 200 | 200 | 230 |
cebula | 708 | 583 | 600 | 755 |
marchew jadalna | 913 | 815 | 820 | 850 |
buraki ćwikłowe | 351 | 324 | 330 | 365 |
pomidory grunt. | 256 | 247 | 255 | 260 |
ogórki grunt. | 265 | 250 | 250 | 260 |
pozostałe | 815 | 741 | 750 | 830 |
Jak widać szacunki GUS i IERiGŻ różnią się głównie jeśli chodzi o zbiory kapusty, cebuli i warzyw pozostałych. Co istotne, jeśli chodzi o GUS, to szacunki na 2011 rok niewiele się różnią od zbiorów z 2010 roku, który był przecież rokiem bardzo złym dla warzyw. Jak na razie aktualne podaż i ceny warzyw są wielokrotnie niższe niż przed rokiem. Ta różnica nie może wynikać tylko w różnicy w poziomie eksportu do Rosji. W bieżącym roku warzyw jest po prostu więcej niż przed rokiem, zwłaszcza kapusty.
Zobacz więcej: Buraki?preview=1